Commentaar

1757 x bekeken

Hogans trukendoos om boer te helpen raakt leeg

In verschillende Europese landen zwelt het protest tegen lage prijzen weer aan. In Frankrijk zijn ontevreden veehouders weer bijna dagelijks op straat te vinden. En ogenschijnlijk hebben de Franse boeren weer succes.

Trekkerblokkades, brandende autobanden, het lijkt allemaal niet weggeweest sinds de hete zomer van 2015. De Franse landbouwminister doet net als vorig jaar weer toezeggingen, al zijn ze nu nog vager dan toen.

Echte maatregelen alleen op EU-niveau

Maar de demonstrerende boeren moeten zich niet rijk rekenen. Echte maatregelen kunnen alleen op Europees niveau. In Brussel is de speelruimte klein en de politieke wil niet groot om boeren extra te steunen. De trukendoos van landbouwcommissaris Phil Hogan raakt leeg. Die doos was toch al niet rijkelijk gevuld: marktinterventie heeft zijn beperkingen. Regelrecht prijsbeleid is ondenkbaar.

Vorig jaar lukte het nog om €500 miljoen los te pingelen in Brussel. De lidstaten hebben hun deel daarvan naar eigen inzicht uitgegeven aan uiteenlopende zaken als financieringssteun voor bedrijven die moeilijk zitten (Duitsland), lagere sociale premies (Frankrijk) tot rechtstreekse bedrijfssteun (Engeland). Nederland besteedt het aan structuurmaatregelen.

Alleen markt kan soelaas bieden

Er is nog één mogelijke optie voor extra geld: de €300 miljoen die de EU vorig jaar overgehouden heeft aan superheffingsgelden. Er zijn argumenten om dit geld te investeren in een toekomstbestendige landbouw. Maar ook dan geldt: uitgesmeerd over alle lidstaten blijft er weinig over. Alleen de markt kan echt soelaas bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.