5 reacties

'Franse boer houdt niet van vrijheid - als het tegenzit'

In Frankrijk zijn er al weken boerenacties, tegen de achtergrond van het economische leed bij varkens- en melkveehouders.

Franse boeren zijn weer bezig. Al enkele weken beheersen stapels brandende banden of pallets, hopen mest en vooral veel trekkers het beeld. De eisen zijn bekend: meer marktregulering, liefst geen buitenlands vlees of melk in de winkel en vooral een goede prijs voor wat de boer maakt.

Wie zijn zin niet krijgt, gaat in Frankrijk de straat op

Franse boeren willen best vrijheid, maar niet als dat tegen ze gaat werken. Dan moet Vadertje Staat ’t maar weer regelen, of dat vadertje nu in Parijs zit of in Brussel. Dat is al zo sinds Zonnekoning Lodewijk XIV. Wie zijn zin niet krijgt, gaat de straat op.
Wat willen de boeren deze keer? In de eerste plaats zetten ze de grote supermarkten onder druk nu die met hun leveranciers aan het onderhandelen zijn over de prijzen voor het lopende jaar. De boeren eisen dat zij niet de sluitpost zijn, maar voldoende vangen om op z’n minst van rond te kunnen komen.

Enkele grote supermarkten al overstag door boerenprotesten

Enkele grote supermarkten zijn al overstag. Zo komt Auchan met contracten voor varkensvlees die de boer een goede prijs moeten garanderen, en heeft Le­clerc een minimumprijs voor melk toegezegd. Verder eisen ze opnieuw dat die winkeliers alleen Frans vlees, zuivel, eieren et cetera verkopen. “Wij hebben niets tegen de vrije markt, maar dan moeten wel overal dezelfde eisen en voorwaarden gelden”, riep boerenleider Laurent Pinatel eerder. De boeren vinden dat vooral Duitsland met z’n lagere lonen en Oost-Europese werkers aan sociale dumping doen.

Wegblokkade door Franse boeren in Rennes, op 17 februari. In Frankrijk is veel meer dan in Nederland een actiecultuur.<br /><em>Foto: ANP</em>
Wegblokkade door Franse boeren in Rennes, op 17 februari. In Frankrijk is veel meer dan in Nederland een actiecultuur.
Foto: ANP

 

Frankrijk wil dat EU veehouders weer steunt

Nu het allemaal tegenzit wil ook Frankrijk dat Europa de steunkraan voor veehouders weer opendraait. In feite willen ze de quota, boterbergen en volle vleespakhuizen weer terug, als dat maar tot betere prijzen leidt. Die eisen zijn overgenomen door landbouwminister Le Foll en in Brussel op tafel gelegd. Want dat is wel zo: wie in Frankrijk demonstreert, krijgt vaak – in ieder geval deels – zijn zin.

Demonstraties blijven niet beperkt tot Frankrijk. Hier laten Spaanse boeren melk uit Portugal weglopen.<br /><em>Foto: ANP</em>
Demonstraties blijven niet beperkt tot Frankrijk. Hier laten Spaanse boeren melk uit Portugal weglopen.
Foto: ANP

 

Laatste reacties

 • gertke

  Zij hebben de moed tenminste niet verloren.Wie hoor je hier nog? Nvv,lto? Nee, zij zijn druk bezig met commissies,overleg en oja de 30 miljoen natuurlijk.

 • alco1

  Fransen gaan al jaren de straat op en lijkt het daar beter?
  Een zeurend kind zijn zin geven werkt ook averechts op zijn toekomst.
  Zo kijkt menig Franse boer misschien wel te weinig in de spiegel.

 • mtsvanaaken

  Als zij niet de straat op gingen, was het voor ons misschien nog slechter. Iemand moet toch iets doen aan steeds groeiende moete Lidl-renners.

 • farmerbn

  De Fransen hebben een haat- /liefdeverhouding met de staat. Dat is al jaren zo en dat houden ze. Als het goed gaat is het minder, maar als het slecht gaat eens te meer. Ook in het gewone leven kennen ze geen schemering: Het is licht of het is duister. Het is wit of zwart maar nooit grijs. Houdt je hier rekening mee dan is het een goed land om (op z'n Hollands) te boeren.

 • alco1

  Ik denk dat ik je begrijp farmer.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.