Redactieblog

2 reacties

Duur foutje. Let op de termijn!

Zesmiljoennegenhonderddrieënzestigduizendzeshonderdachtenveertig euro. Dit gigantische bedrag wordt niet teruggegeven door de fiscus, omdat de aangifte afvalstoffenbelasting één dag te laat was. Dit is wel een heel erg duur en zuur foutje.

Het bedrijf dat een vuilverbrandingsinstallatie exploiteert heeft geprobeerd om de €6.963.648 alsnog via de rechter terug te krijgen, maar het Hof in Den Bosch kende geen genade. Te laat is te laat, pech gehad. Dit soort fouten komt vaker voor dan je zou denken en is heel erg vervelend, want als in dit geval de aangifte één dag eerder zou zijn ingediend, dan zou de teruggave zonder enig probleem zijn verleend.

Rechtsgevoel

Dit knaagt toch een beetje aan mijn rechtsgevoel. Alleen vanwege een procedurele fout krijg je niet waar je in principe recht op hebt. Aan de andere kant is het natuurlijk ook zo dat belastingaanslagen niet tot in eeuwigheid mogen worden opengetrokken. Dat zou veel te veel rechtsonzekerheid geven. Dat een wetgever termijnen stelt, is dan ook volkomen begrijpelijk. Daarom is de rechter in dit soort zaken over het algemeen niet soepel. Te laat is te laat en dus pech gehad.

Ook boeren maken fouten

Ook bij boeren komt dit soort fouten met regelmaat voor. Met name bij de termijnen voor het indienen van de aanvragen voor de milieuinvesteringsaftrek (MIA) en de vervroegde afschrijvingen (VAMIL) gaat nog wel eens wat mis. Ook hier geldt: te laat is te laat. Ook al investeer je in de juiste milieuvriendelijke stal en voldoe je aan alle voorwaarden, dan bestaat er toch geen recht op de fiscale faciliteiten, alleen omdat je te laat bent om een en ander te melden.

Adviseur inschakelen geen garantie

Ik kan het me best voorstellen dat je als boer dit soort formaliteiten vergeet. Je hebt vaak wel wat anders aan je hoofd dan het tijdig invullen van formulieren om recht te hebben op fiscale faciliteiten. Gelukkig schakelen veel ondernemers adviseurs in om dit voor hen te regelen en dan gaat het bijna altijd wel goed. Al is dat ook geen garantie. Als een adviseur te laat is, dan is dat zijn fout en kun je als ondernemer de schade verhalen op de (verzekering van de) adviseur. Maar liever niet. Let gewoon op de termijn.

Laatste reacties

  • melkveehouder .

    Beste Pieter. Volgens mij valt er niets te verhalen op (de verzekering) van de adviseur. Een adviseur heeft een inspanningsverplichting en geen resultaatverplichting.Zo is het ons als ondernemer altijd voorgehouden. Als het anders is, dan lees ik dat heel graag.

  • pieter.seegers1

    Beste melkveehouder. Een (erg) late reactie van mij. Als je een adviseur opdracht geeft om dit voor je te regelen dan moet hij/zij dit goed doen. Aansprakelijk voor fouten is hij/zij dan al snel/.

Of registreer je om te kunnen reageren.