Redactieblog

11 reacties

'Conclusies Commissie-Nijpels nú al bekend'

Als je de namen ziet die zijn gekozen voor de Commissie-Nijpels, kun je de conclusies nu al uittekenen, schrijft columnist Vergaderboer.

De conclusies van de pas ingestelde commissie Nijpels zijn bekend. Althans, ze kunnen zó worden opgeschreven, als je de namen van de mensen ziet, die staatssecretaris Van Dam heeft gekozen. Ze publiceren straks een rapport dat zeker ook weer in de la zal verdwijnen. Eén voordeel daarvan: het kan geen kwaad doen.

Ed Nijpels, verzamelaar van lucratieve nevenfuncties

Maar kijk eens naar de bemanning van de commissie. Ed Nijpels, verzamelaar van lucratieve nevenfuncties en oud minister van Milieu. Ik heb hem nog nooit op speciale belangstelling voor de veehouderij kunnen betrappen. Dan Jozi Smeets, jong, 26 jaar oud, pleit voor een eerlijker en gezonder voedselsysteem. Eet zelf biologisch.

Rottenberg vertrekt vaak met ruzie

Felix Rottenberg heeft een lange reeks politieke functies en tv-presentaties achter de rug. Wat opvalt in zijn loopbaan, is het dat hij vaak met een rel of ruzie ergens afscheid moet nemen. Hij is geboren en getogen Amsterdammer. Hij heeft nooit blijk gegeven van verstand of kennis van boer en platteland. Martin Scholten van Animal Sciences wordt geroemd om zijn kennis van de visserij. Ook is hij een deskundige op het terrein van de invloed van fosfaat in het water op de groei van vissen.

Ruud Huirne pleit vaak voor duurzame landbouw

Ruud Huirne, van de Rabobank en voorganger van Scholten bij de Sciences Group, pleit bij voortduring voor een duurzamer landbouw met een kleinere ecologische voetafdruk. Tot slot Hans Hoogeveen van het ministerie van Economische Zaken, die in ieder geval nog pleit voor Hollands ondernemerschap.

Ziedaar, de groep mensen, die de erfenis van staatssecretaris Van Dam moeten opschrijven.

Conclusies van Commissie-Nijpels nu alvast op een rij:

Benieuwd naar de conclusies? Welnu, kort samengevat, want het wordt natuurlijk verpakt in wollige taal:

 • We moeten naar een duurzame landbouw, met
 • ... meer dierenwelzijn.
 • We moeten niet méér produceren, maar minder voor meer geld.
 • Biologisch is verre te verkiezen boven gangbaar duurzaam."
 • Er mogen geen megastallen komen en
 • koeien moeten de wei in.
 • De consument moet meer betalen voor het kwaliteitsvoedsel van Nederlandse bodem.
 • Via samenwerking in de keten moet de opbrengst worden verhoogd.
 • Elk onderdeel van de keten moet zijn rechtvaardige deel krijgen. Ook de boer.

'Hoe gaan linkse lieden zonder landbouwkennis dit realiseren?'

Hoe dit alles daadwerkelijk gerealiseerd kan worden? Daar zwijgt het rapport over. Er zit immers geen deskundigheid over markt, open grenzen, Europees beleid, mondiale handel en wereldmarktprijzen in de commissie. En ook niemand die weet hoe een boer werkt en denkt. Het zijn links denkende lieden, mijlenver van de werkelijkheid waar boer mee te maken heeft.

Eén troost: Van Dam zien we, evenals zijn PvdA, na de verkiezingen niet terug. Zijn ecologische voetprint blijft klein.

Foto

 • PvdA-prominent Felix Rottenberg is een van de leden van de Commissie-Nijpels. Foto: Koos Groenewold

  PvdA-prominent Felix Rottenberg is een van de leden van de Commissie-Nijpels. Foto: Koos Groenewold

Laatste reacties

 • daan1908

  Dit noemen we in normaal Nederlands in de rug aanvallen . De geloofwaardigheid van dit clubje , ook nog eens met de RABO , is bij voorbaat in twijfel te trekken . Natuurlijk komen ze met iets wazigs , daarna kan van Dam zijn slagersmes tevoorschijn halen en de genadeklap uitdelen . Het wordt tijd voor de Franse methode , vol gas ertegenin . Met dit soort leeghoofden kan niemand iets.

 • agratax(1)

  @daan1908. Dat je oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid kan ik me voorstellen na de installatie van weer een niets zeggende commissie met al even onbenullige aanbevelingen. Helaas is nu de straat op een achterhoede gevecht, dat had decennia geleden al moeten gebeuren ten tijde van de openmarkten toen wij moesten concureren met goedkoopte landen, die ook nog eens minder van doen hadden met dierwelzijn en medicijn gebruik. Het boven geschertste onderzoeks resultaat, kan ik me geheel in vinden, als er een slot hoofdstuk bij komt, waarin de binnen landse markt zijn beschermende maatregelen krijgt toe bedeelt, om de extra kosten te kunnen betalen. Dat hiermee de BV Nederland een deel van zijn exportmarkt zal verliezen is bijzaak, dat betalen de 16 milj. Nederlanders gezamenlijk, want de boer wordt voor zijn "goede" product "goed" betaalt door de Nederlandse consument, die niet anders dan dit duurdere product kan kopen.

 • alco1

  Commissie voor de Bühne.

 • veldzicht

  Vergaderboer,Nog maar niet te vroeg de vlag uit hangen ,
  best mogelijk dat de mensen in het stemhokje toch weer op de pvdA gaan stemmen,helaas.

 • slutter

  Veldzicht maak je geen zorgen..

 • fietskip

  @ agratax(1), ben het met je eens. Alleen als er minder export is moet Nederland meer bezuinigen en kunnen ze dus ook niet meer betalen voor de producten. Als ze dat eens zouden door krijgen!!!

 • Bennie Stevelink

  Vergaderboer wijst precies de plek aan waar de schoen wringt: de ene commissie na de andere die in feite niets anders doen dan een verlanglijstje opstellen zonder ook maar een idee te hebben hoe dit gerealiseerd kan worden.
  De verlanglijstjes kennen we in inmiddels uit ons hoofd. Hoe het gerealiseerd kan worden heeft nog geen enkele commissie een zinnige uitspraak over gedaan.

 • farmerbn

  De oplossing komt vanzelf. Boeren die er niet komen hebben zelden een opvolger. En heel veel boeren zijn dichtbij hun 67 jaar. Jammer voor die boeren dat hun pensioen karig zal zijn. Worden ze toch nog stemmer op linkse partijen. Alle gekheid , het is triest.

 • Sjakkie

  Als het echt te gek wordt zetten we Nederland gewoon even een paar dagen droog met voedsel, kijken wat er dan gebeurd. Onmogelijk?, Nee hoor!
  -AH 5 Distributie Centra
  -Jumbo 6 Distributie Centra
  -Aldi 6 Distributie Centra
  -Lidl 4 Distributie Centra
  en nog een paar van de kleine spelers, kortom met 25 trekkers kom je een heel eind.
  Op vrijdag morgen beginnen, wordt er op zaterdagmiddag gevochten om het laatste voedsel!

 • A1967

  Hoezo Nijpels links, net als onze minister van Algemene Zaken die ons de afgelopen jaren met een vracht ellende opgezadeld heeft,
  van de VVD.

 • Snel

  Sjakkie, het wordt wel een keer tijd, maak maar een Face -Book account aan zodat we als boeren ons goed kunnen organiseren en elkaar op de hoogte houden van wat er speelt en hoe en wanneer we acties gaan voeren als de commissie ons aan handen en voeten bind zodat we nog meer kosten op ons bord krijgen wat onze nekslag kan betekenen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.