Redactieblog

16 reacties

Boer zijn (9): Boeren op Van Dams wijze

Wat ben je voor boer als je staatssecretaris Van Dam volgt als hij zegt dat we minder moeten produceren voor meer geld? Een goedgelovige thomas.

Boeren op de manier die Van Dam wil; een boer die dat beleid volgt is een goedgelovige thomas. Of, als het een boerin is, het bekende domme blondje. 'Een tikkeltje onnozel en alles geloven wat een ander zegt', zo koppelt de encyclopedie thomas en het blondje aan elkaar.
Dat zijn dus de boeren die staatssecretaris Martijn van Dam volgen. Ze geloven hem als hij zegt dat we minder moeten produceren voor meer geld. Dat internationale handel en transporten uit den boze zijn vanwege de duurzaamheid. Dat we alleen moeten produceren voor de landen om ons heen.

Van Dam wil onze kennis wél exporteren

Hij wil één ding wel exporteren en dat is onze kennis. Anderen in verre landen leren hoe ze efficiënt kunnen boeren en onze producten kunnen maken. En dan zelf blijven zitten met onverkoopbare eigen producten, die dan ook nog een veel hogere prijs moeten opbrengen. Gelooft u het? Ik niet. De markt regeert de prijs, maar daar heeft Van Dam kennelijk geen kaas van gegeten. Hij gaat aan de haal met zijn droomidealen en probeert die te realiseren in de huidige harde wereld.

Beleid Van Dam stamt uit verleden

Dat lukt natuurlijk niet. Maar Van Dam wil dat niet geloven. Erger is het dat hij ook de consequenties van zijn theoretische koers niet wil aanvaarden. Hij zegt dat het niet aan de overheid is om te zeggen dat de sector moet krimpen, daarvoor moet de sector zelf een oplossing voor zoeken.
Mooie boel. Een staatssecretaris die een beleid voorstaat, dat stamt uit het verleden en geen aansluiting heeft met de huidige mondiale markt. Een beleid met oogkleppen op.

Boer crepeert langzaam met niet-levensvatbaar bedrijf

De ongelovige thomas die hierin gelooft, komt als boer raar op de koffie. Hij zal het niet redden. Zijn toekomst is langzaam creperen met zijn bedrijf dat geen levensvatbaarheid heeft. Deze boer is de teleurgestelde klager van de toekomst.
Hij heeft geluisterd naar de man met onrealistische idealen, die niet aansluiten op het Europese beleid, die meer kapot heeft gemaakt dan hij zelf weet. Maar die de gevolgen van zijn daden afwentelt op de ongelovige thomassen van deze wereld.

Deze thomassen blijven. Van Dam is dan allang vertrokken.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Voorlopig is van Dam vooral de grote AFWEZIGE op allerlei landbouwpodia. Misschien maar beter HOUDEN ZO!

 • oorspronkelijk

  als het van Dam lukt om de voedsel voorziening uit een niets ontziende milieu en natuurramp te loodsen en daarbij aanvaardbare inkomens te realiseren is hij en grote.Moordende concurrentie en gesleep met grondstoffen is niet goed voor de voedselveiligheid. voedsel word dan speelbal van het geld

 • veldzicht

  Hadden we Charon Dijksma nog maar.zij wist ook niets van landbouw maar heeft zich snel ingewerkt en praatte toch meer realistische taal,beter al die pias van v. Dam die laat alleen maar horen wat zijn eigen linkse achterban graag wil horen terwijl ie geen flauw benul heeft of het is te realiseren
  en waar die het over heeft.

 • alco1

  Van Dam krijgt alweer support van @oorspronkelijk, die ook visioenen heeft van milieu- en natuurrampen.
  Nogmaals. Kiezen voor verschraling, dus gaan voor biodiversiteit is juist de bottleneck voor de vernietiging der aarde. In dat systeem zijn er steeds meer delfstoffen nodig om de mensheid in de luxe te voorzien en de biodiverse natuur produceert welhaast geen zuurstof meer.

 • farmerbn

  Eigenlijk is het allemaal de schuld van de VVD. Die had landbouw nooit aan de PvdA mogen geven. Hopelijk wint CDA veel zetels en levert zij straks de nieuwe staatssecretaris van landbouw. Eentje met opgestroopte mouwen die niet steeds op de rem gaat staan maar op het gaspedaal.

 • oorspronkelijk

  een voorbeeld waar wel ingegrepen wordt .Denemarken wil eiwitrijker gras telen om de soja import wat 80% van de Deense Co2 uitstoot beslaat te verminderen.
  concurrentie
  boeren gunnen elkaar niets meer
  zelfs boeren die met subsidie uitgebreid zijn in welzijn/duurzaamheid voor elke liter meer maximale Quantumtoeslag opstrijken koeien binnen houden maar de weiders geen premie gunnen
  economie
  olie landen hebben door lage prijzen geen betalingsoverschot meer
  dus nog meer olie oppompen leve de kringloop
  Durf iemand het voordeel van de twijfel te geven en verlaat het oude model groter/groter philips akso dsm gaan wel voor milieu .

 • pieterfranken1

  Nou oorspronkelijk, hier gaat het precies andersom. Wij hebben een te lage norm voor N op het land, daarom dalen de eiwitgehaltes en moeten we meer soja aankopen. Als de bemestingsnormen te laag worden gaan we dus juist meer soja importeren.

 • alco1

  @oorspronkelijk laat weer duidelijk blijken nergens verstand van te hebben.
  Denemarken wil. Hoe dan?
  Soja import? Sojaschroot zou je bedoelen, een afvalproduct bij het produceren van olie. Net zoals bierbostel een restproduct is van de (luxe) bier productie.
  Over de rest van je gebazel maar niet te spreken.

 • Bennie Stevelink

  Dit verhaal van Vergaderboer gaat over de worsteling waar de hele landbouw mee zit: enerzijds de tucht van de vrije markt die dwingt tot een zo laag mogelijke kostprijs, anderzijds de eisen uit de samenleving van duurzaamheid, dierwelzijn en vaak zelfs een nostalgisch verlangen naar de eenvoud en kleinschaligheid uit het verleden. Niemand weet hoe dit gecombineerd kan worden. Dus de aanhangers van beide kanten ontkennen de andere kant en dan is het gemakkelijk standpunten innemen.

 • oorspronkelijk

  hakken in het zand heeft nog nooit iets opgelost.
  omdat er steeds binnen wetgeving opgerekt is blijven we geconfronteerd met steeds nieuwe en strengere eisen. geopperd is in deze al probeer de landbouw over 10/20jaar te schetsen Maar ontkennen dat er een probleem is, is struisvogel politiek Een pluim voor moses die regelmatig opereert als mediater.

 • alco1

  Wie heeft de hakken in het zand?
  Een gruwelijke hekel hebben aan mensen die niet weten waar ze over praten is heel wat anders.

 • oorspronkelijk

  laat ik nou nog steeds denken dat voor soja en palmolie oerwoud wordt gekapt.Gelukkig is dit beter voor zuurstof voorziening dan de veeteelt en de huidige werkwijze te hervormen.Dat produceren voor de wereldmarkt (overschot)je pas een echte ondernemer maakt
  Bedankt allen die mij proberen zonder vernedering bij de les te houden

 • veldzicht

  De boeren willen alles wat de consument wenst,maar als ze er niet voor willen betalen houdt het gewoon hardstikke op.
  zeker in het buitenland zal ze het een zorg zijn of wij hier een beetje duurzaam lopen te produceren ,ze geven er in ieder geval geen cent extra voor.
  Het is te hopen dat van Dam de blog van vergaderboer ook leest en dat hij eindelijk eens van z,n rose wolk af komt.
  (als hij dat wil,z,n eigen anti boer achterban zal wel zwaarder wegen.)

 • koeboertje

  Volgend jaar wordt hij weer vervangen na de verkiezingen , dus waar zou van dam zich druk om maken ?

 • Farmer4life2

  Uiteindelijk maken we zelf de beslissing in hoeveel melk er geleverd wordt. Dat het een verdeel en heers spelletje is ga ik niet ontkennen.

  Feit blijft, als er overal in de wereld minder melk komt waar het nodig is. Dus, Nederland, Ierland, NZ, Polen en de VS. Dan is er snel een betere prijs. Dat heeft uiteindelijk het quotum gedaan voor Europa.

 • wienbemelmans

  Landbouw in Nederland wordt door dir kabinet en vorige
  naar de klote geholpen dat was al te voorzien,als we zulke
  sukkels in het bedrijfsleven hadden was de bv Nederlandal weg geweest,dan zat Thieme en Hersenberger nu op een
  houtje te bijten wat ik ze van harte gun.en van Dam erbij.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.