Foto: Roel Dijkstra AlgemeenOpinie

‘Wel extra eisen, geen extra centen’

Vergeet gelijk speelveld. Vergeet een meerprijs op bovenwettelijke eisen.

De boer van de toekomst levert wat zijn afnemer vraagt. Zo niet, dan zet hij zichzelf buitenspel. De Coca Cola’s, Unilevers en Albert Heijns van deze wereld halen hun grondstoffen wel bij de buurman die wél aan deze eisen voldoet.

Hoogste norm van duurzaamheid

Het klinkt keihard, maar het gaat hier om de license to produce. Consumenten stellen steeds hogere eisen aan producten; eisen die veelal verder gaan dan de wettelijke normen. De foodsector komt hen hier in tegemoet. Ook deze industrie heeft geen echte keuze. Milieu- en dierrechtenorganisaties staan klaar met de schandpaal.

Cosun stelt als grondstofleverancier om die reden straks deelname aan het teeltregistratieprogramma Unitip verplicht. Alleen dan voldoet het bedrijf aan de wereldwijd hoogste norm van duurzaamheid. In de varkenshouderij ging de productie met één ster al eenzelfde route. Even geldt er een meerprijsje, maar dan wordt het de norm om überhaupt te mogen leveren.

Kansen voor Nederland

De landbouw is geen uitzondering. Eenzelfde harde eis geldt ten aanzien van transport, opslag of verwerking. Je voldoet aan de norm, of je doet niet meer mee. Het is een hard gelag. Het biedt tegelijkertijd ook kansen voor de Nederlandse hoogproductieve, technologie- en datagestuurde productie. Lang niet elke collega elders kan aan die protocollen voldoen. Nederland kan zich op die kwaliteit onderscheiden.

Beheer
WP Admin