Redactieblog

9 reacties

'Staken als oudere boer? Liever nog niet'

Er is geen sector in Nederland met zoveel oudere ondernemers. Het aantal 70-plus boeren is veel groter dan in het overige MKB. En dat heeft zijn redenen.

Zo is het boer zijn voor velen geen beroep, maar een levenswijze. Je blijft boer tot het einde. Het bedrijf wordt, als er geen bedrijfsopvolger is, vaak rustig afgebouwd, maar geboerd blijft er worden. Wat moet je in een huis in het dorp, als je al je hele leven 'vrij' buiten hebt gewoond?

Maar dit is zeker niet de enige reden waarom er zoveel oudere agrarische ondernemers zijn. Ook de belastingen spelen een heel grote rol. Het ondernemerschap levert namelijk veel belastingvoordelen op. Denk bijvoorbeeld aan onderhoudskosten die ten laste van de winst kunnen worden gebracht. Ook kan er nog in enkele gevallen gebruik worden gemaakt van de ondernemingsaftrekken, zoals de zelfstandigenaftrek en de meewerkaftrek. En als er toch nog wordt geïnvesteerd, dan zijn de diverse investeringsaftrekken van toepassing.

'Wat voor veel oudere ondernemers echt de doorslag geeft om het bedrijf fiscaal nog niet te beëindigen, is de box 3-heffing'

Bovendien hoeft er fiscaal nog niet te worden afgerekend over de stille reserves in de onderneming, zolang er fiscaal nog niet wordt gestaakt. En over een opgebouwde fiscale oudedagsreserve hoeft ook pas te worden afgerekend als er fiscaal een einde komt aan de onderneming.

Maar wat voor veel oudere ondernemers echt de doorslag geeft om het bedrijf fiscaal nog niet te beëindigen, is de box 3-heffing. Over privévermogen ben je in Nederland ieder jaar een forfaitair rendement verschuldigd. De te betalen belasting in box 3 bedraagt in 2016 1,2% van het vermogen. In 2017 krijgen we drie tarieven en kan de belastingheffing oplopen tot 1,65%, als het vermogen boven de €975.000 komt. En het heffingsvrije bedrag van €25.000 stelt dan niet zoveel voor.

'Als extraatje is het ook nog eens zo dat ondernemingsvermogen niet meetelt voor de vermogenstoets bij de toeslagen'

Box 3-heffing is alleen van toepassing op privévermogen. Zit het vermogen nog in een onderneming, dan komt box 3 niet aan de orde. Zolang er dus nog fiscaal wordt doorgeboerd, is er geen box 3-heffing over de gronden en bedrijfsgebouwen verschuldigd.

En als extraatje is het ook nog eens zo dat ondernemingsvermogen niet meetelt voor de vermogenstoets bij de toeslagen. Zo is er vaak nog recht op de zorgtoeslag, omdat er weinig privévermogen is.

Geen wonder dus dat er nog zoveel oudere ondernemers zijn. Staken? Liever nog niet!

Laatste reacties

 • eenvoudige boer

  Inderdaad, mijn boekhouder had ook al geadviseerd om de grond maar te houden tot aan de dood.

 • farmerbn

  Duidelijk uitgelegd. We moeten dus stoppen met het meetellen van die oude 'boeren' in de statistieken. Blijkt dat de groep boeren ineens veel jeugdiger zijn en een beter imago krijgen. Het stoffige gaat eraf en het komt professioneler over.
  In Frankrijk bestaat er een verplicht pensioen (ervoor betalen) voor boeren. Zijn ze pensioengerechtigd dan is het pensioen ontvangen of doorboeren. Het één of het ander. Neem je pensioen dan geen EU premie meer en verplicht stoppen met exploiteren van het bedrijf. De boerderij (met vaak pachtgrond) gaat dan naar de volgende generatie jonge boeren.

 • Kletskoe

 • polsbroek

  Eens boer blijf boer Als je stopt kom er niemand meer, ze kunnen niets meer aan je verdienen, je tel niet meer mee. Je kan dan met de 65+ gaan klagen over dr jeugd van tegenwoordig en die is van zn vrouw af en over het aantal pillen die je moet slikken IK MOET ER NIET AANDENKEN, (ik tel nog een beetje mee)

 • vd m.

  @polsbroek, met alle respect, wat een ..... reactie

 • mtseshuis

  @polsbroek, groot gelijk, want zo werkt de praktijk. Vertegenwoordigers klagen ook vaak over oudere bezoekers van een beurs, want die zitten vaak om een praatje verlegen, terwijl ze er niks meer aan hebben als ze boer áf zijn..
  Zodra er niks meer te halen is, tellen ál die duizenden euro's omzet die je gemaakt hebt voor hen ineens niet meer, dan is het over en uit.
  Als je je goed voelt, een leuk inkomen hebt uit een leuk bedrijf, wie maakt je dan wat, prima toch? Verder moet er niks en kun je vaak van alles, tóp!

 • Weerkundige

  als de ontvangen rente 5% was dan praat de boekhouder wel anders
  maar als de rente stijgt dan zal de grondprijs wel zakken wat weer inkrimping van je vermogen is dus we zijn 70 en willen nog steeds een vermogens groei???

 • agro1

  tussen stoppen en verkopen ligt een heel terrein braak. een leven lang hard werken en zuinig leven en als je geen kinderen hebt, indien je dat wil, gewoon verdergaan, waarom niet?? wel kinderen, maar geen opvolger, dan in samenspraak doen wat gewenst geacht wordt of mogelijk is. er zijn vele exploitatiemogelijkheden. elk doet wat hij wil. ook dat is marktwerking.

 • Klaasvaak

  Geen stoppersregeling!
  ALLEEN in 2017 een FORS belastingvoordeel als je je bedrijf beeindigt. Dat gaat veel beter werken dan de huidige stoppersregeling.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.