Commentaar

12 reacties

'Snel daden nodig in fosfaatdossier'

Al uren en uren praten Kamerleden, voormannen, directies en ambtenaren over fosfaat.

De klok in plenaire zaal van de Tweede Kamer geeft 05.17 uur als voorzitter Khadija Arib afhamert. De vergadering duurt dan 9.47 uur! Nog uren zouden de leden kunnen praten over fosfaatrechten, grondgebonden groei, KringloopWijzer, derogatie en voerspoor. Het vergaderrecord, tot 05.38 uur, zou verbroken worden. Of de besluitvorming er beter op wordt, is de vraag. Er is genoeg gezegd; het wordt tijd voor daden.

Toegegeven, het fosfaatdossier is ingewikkeld en kent eigenlijk alleen maar verliezers. Dat maakt de besluitvorming moeilijk. De grote vraag is wie de hardste klappen moet incasseren.

Meerderheid Kamer voor ontzien grondgebonden bedrijven

Een meerderheid in de Kamer steunt de voorgestelde wetswijziging van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Fatma Koşer Kaya (D66) om grondgebonden bedrijven te ontzien bij de generieke korting in 2018. De VVD lijkt te slikken. Op de tribune knikt LTO-melkveevoorman Kees Romijn instemmend. Het is opmerkelijk. Tot nu toe heeft hij zich hierover niet uitgesproken.

Begrijpelijk ook. Er is niks mis met intensievere melkveehouderij, zolang de mestafzet goed is geregeld. En eerlijk is eerlijk: als het gaat om groei van de veestapel, dan heeft het grondgebonden smaldeel daar ook aan bijgedragen. Vanuit die gedachte moet iedereen bloeden.

'De burger denkt in termen van koeien in de wei'

Achter de schermen echter speelt de maatschappelijke, politieke realiteit. De burger denkt in termen van koeien in de wei. In de Eerste Kamer geldt een andere orde. De wet maakt alleen kans mét die coulance voor grondgebonden bedrijven. Hier is een politieke deal gesloten!

Let wel: eerst moet die fosfaatproductie nog terug naar 172,9 miljoen kilo. Anders is die hele discussie over de fosfaatwet tevergeefs geweest. En laten we daar alstublieft niet te veel marathonvergaderingen aan besteden. Pijn gaat het voor iedereen doen, maar na de ingreep kan het vizier weer op de toekomst.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  "Anders is die hele discussie over de fosfaatwet tevergeefs geweest". Dat suggereert dat er geen fosfaatrechten komen als de derogatie niet behouden blijft. Ik heb uit andere bronnen inmiddels begrepen dat de fosfaatrechten er in elk geval komen, ook als de derogatie NIET behouden blijft.

 • jeannettedekker1

  Zouden we dan toch voor de gek gehouden worden Bennie, en is onze enige hoop Brussel???

 • farmerbn

  De RABO heeft die fosfaatrechten natuurlijk al lang en breed binnen geharkt. Triest maar de NL melkveehouder krijgt een hogere kostprijs. Precies wat de politiek wenst om zo toch wat minder vee te krijgen. Het is een (politiek) spelletje. NL wordt steeds meer een land zonder boeren. Kijk naar de Randstad en andere stads-regio's. Daar zijn amper nog boeren. Als de rest van NL steeds meer op die regio's gaan lijken dan gaan die regio's ook verder zonder boeren. Eindhoven had 70 jaar geleden nog 200 boeren en nu nog een handje vol.

 • E.Dijkstra

  Natuurlijk blijven de fosfaat rechten er, ook al is er geen derogatie, het fosfaat plafond is toch ook gekoppeld als voorwaarde voor het 5e nitraat actie programma. En als er niet aan die voorwaarde wordt voldaan komen er ook geen onderhandelingen over een 6e programma.

 • a van Gerwen

  Is maar goed dat er fosfaatrechren komen ook zonder derogatie. Anders is het hek helemaal van de dam. We weten intussen hoe lonend het is om koeien uit het buitenland te halen. Die kans laten de meeste niet weer voorbij gaan als de mogelijkheid zich voordoet m.a.g dat de hele sector volledig in z'n eigen mest gaat verzuipen. Ik voorspel dat we de komende 10 jaar niet meer van die rechten afkomen, kijk maar naar de intensieve veehouderij.

 • alco1

  Er komen geen rechten als de derogatie niet doorgaat.
  Dat is zelfs gezegd door de staatsecretaris.

 • frl

  Ben met koeien wel gegroeid, heb nu weer evenveel dan toen melkqoutum begon dus eigenlijk ben ik ook weer niet gegroeid, ja wat/waneer is het dan groei.

 • a van Gerwen

  Alco1, tuurlijk er zouden ook fosfaatrechten in 2017 komen, zij de staatssecretaris. Niets is zo onbetrouwbaar als de politiek.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik heb gisteren bij veehouderij-prikkebord een reactie gelezen van Jan Cees Vogelaar die erop wees dat er in de Kamer slechts één amendement is ingediend waarin de fosfaatrechten afhankelijk worden gemaakt van behoud van derogatie. Deze is ingediend door de SGP alleen. De staatssecretaris heeft deze afgeraden. Dus de PvdA en VVD stemmen hier tegen. De verwachting is dat ook vrijwel alle andere partijen hier tegen stemmen. Dus de fosfaatrechten komen er in ieder geval, met of zonder derogatie.

 • Bennie Stevelink

  Degene die tegen fosfaatrechten zijn kunnen deze dus niet meer tegenhouden door de derogatie te saboteren.

 • alco1

  Je ziet het op jouw manier.
  Fosfaatrechten moeten er komen als de fosfaatproductie met derogatie niet in (toom ) wordt gehouden.
  Dat is de gedachte die er heerst.

 • alco1

  @Bennie. Ik kwam dit tegen.
  Prikkebord niet erg betrouwbaar.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.