Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Snel daden nodig in fosfaatdossier’

Al uren en uren praten Kamerleden, voormannen, directies en ambtenaren over fosfaat.

De klok in plenaire zaal van de Tweede Kamer geeft 05.17 uur als voorzitter Khadija Arib afhamert. De vergadering duurt dan 9.47 uur! Nog uren zouden de leden kunnen praten over fosfaatrechten, grondgebonden groei, KringloopWijzer, derogatie en voerspoor. Het vergaderrecord, tot 05.38 uur, zou verbroken worden. Of de besluitvorming er beter op wordt, is de vraag. Er is genoeg gezegd; het wordt tijd voor daden.

Toegegeven, het fosfaatdossier is ingewikkeld en kent eigenlijk alleen maar verliezers. Dat maakt de besluitvorming moeilijk. De grote vraag is wie de hardste klappen moet incasseren.

Meerderheid Kamer voor ontzien grondgebonden bedrijven

Een meerderheid in de Kamer steunt de voorgestelde wetswijziging van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) en Fatma Koşer Kaya (D66) om grondgebonden bedrijven te ontzien bij de generieke korting in 2018. De VVD lijkt te slikken. Op de tribune knikt LTO-melkveevoorman Kees Romijn instemmend. Het is opmerkelijk. Tot nu toe heeft hij zich hierover niet uitgesproken.

Begrijpelijk ook. Er is niks mis met intensievere melkveehouderij, zolang de mestafzet goed is geregeld. En eerlijk is eerlijk: als het gaat om groei van de veestapel, dan heeft het grondgebonden smaldeel daar ook aan bijgedragen. Vanuit die gedachte moet iedereen bloeden.

‘De burger denkt in termen van koeien in de wei’

Achter de schermen echter speelt de maatschappelijke, politieke realiteit. De burger denkt in termen van koeien in de wei. In de Eerste Kamer geldt een andere orde. De wet maakt alleen kans mét die coulance voor grondgebonden bedrijven. Hier is een politieke deal gesloten!

Let wel: eerst moet die fosfaatproductie nog terug naar 172,9 miljoen kilo. Anders is die hele discussie over de fosfaatwet tevergeefs geweest. En laten we daar alstublieft niet te veel marathonvergaderingen aan besteden. Pijn gaat het voor iedereen doen, maar na de ingreep kan het vizier weer op de toekomst.

Beheer
WP Admin