Foto: Ronald Hissink AlgemeenOpinie

‘Sinaasappeltjes van Oranje onder vuur’

Terwijl onze Eurocommissaris Frans Timmermans bij zijn aantreden zei de Brusselse bureaucratie te willen beperken, klagen Spaanse Europarlementsleden juist over een tekort aan regels.

Zo stemde het Europees Parlement afgelopen week vóór een bezwaar van het Spaanse parlementslid Aguilera Garcia, waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen om de plantbeschermende maatregelen aan te scherpen. Dit kan grote gevolgen hebben voor Nederland.

Aanscherping van de plantbeschermende maatregelen zou volgens verschillende Zuid-Europese Parlementsleden nodig zijn om schadelijke, inheemse insecten en plantziektes buiten de deur te houden. Daarom willen zij de ‘koudebehandeling’ verplicht stellen voor alle citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen en grapefruits van buiten de EU.

‘Verplichting koudebehandeling problematisch’

Volgens de koudebehandeling worden citrusvruchten voor 24 dagen opgeslagen bij een temperatuur van 0,5 graad. Daar komen twee weken bij om de vruchten voor te koelen. Met behulp van deze behandelmethode zou het risico op de import van schadelijke organismen voor planten volledig worden uitgesloten.

Voor Nederlandse importeurs van citrusvruchten is een verplichting van de koudebehandeling problematisch, omdat de transportperiode van de vruchten korter is dan de behandelperiode. Dat zou betekenen dat schepen lange tijd voor anker moeten liggen voor de haven van Rotterdam, totdat de koudebehandeling is afgerond en het fruit aan wal mag worden gebracht. De importkosten voor citrusvruchten van buiten de EU zouden daarmee flink stijgen.

Zuid-Europese landen zien niets in alternatieven

Overigens kunnen de Zuid-Europeanen slechts zes maanden per jaar sinaasappels oogsten. We zijn voor onze sinaasappels tijdens de overige maanden dan ook grotendeels afhankelijk van landen als Brazilië en Zuid-Afrika. Maar met de oproep van de Spanjaarden aan de Europese Commissie, lijken de marges op een doosje geïmporteerde sinaasappels wel erg klein te worden.

Hoewel er alternatieven bestaan voor de koudebehandeling, zoals de ‘Sterile Insect Technique’, zien de Zuid-Europese landen daar niets in. Dat de indieners van het bezwaar niet openstaan voor het toelaten van alternatieven, mag dan ook verbazen.

Het lijkt erop dat de Spanjaarden vooral proberen om de fruittelers in eigen land te beschermen.

Meerderheid in parlement lijkt voorstander van Spaanse plannen

Als de Commissie gehoor geeft aan deze oproep, dreigen sommige vruchtsappen en andere voedingsmiddelen een stuk duurder te worden voor de consument. Gelukkig is het voorlopig nog niet zover. Wel is het zorgwekkend dat een grote meerderheid in het parlement voorstander lijkt van de Spaanse plannen.

Bijzonder jammer vind ik het dan ook dat de SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren wel vóór het bezwaar hebben gestemd. Ik zal mij in ieder geval blijven verzetten tegen dergelijke nieuwe regelgeving, zoals ook Timmermans doet. Het laatste woord hierover is dan ook nog niet gezegd.

Beheer
WP Admin