AlgemeenOpinie

Partij voor de Dieren grossiert in verworpen moties

De Partij voor de Dieren (PvdD) drukt een grote stempel op het dierenwelzijnsdebat. Maar als het op aangenomen moties in de Tweede Kamer aankomt, kan de PvdD nog weinig potten breken. Steun voor de dierenpartij komt vooral van SP, GroenLinks en 50+, op afstand gevolgd door PVV en D66.

Na de begrotingsbehandeling (landbouw en natuur) van het ministerie van Economische Zaken moest de Kamer dinsdagmiddag 29 november stemmen over zo’n 50 moties. De PvdD had een groot aandeel in die moties.

‘Moties die geen meerderheid halen niet politiek nutteloos’

Het aantal ingediende moties zegt weinig over het behaalde resultaat. Veel moties worden verworpen, zeker van de PvdD. Toch zijn moties die geen meerderheid halen niet politiek nutteloos. Ze geven een goed beeld van de mate waarin andere partijen de doelstellingen van de PvdD aanhangen.

Niet alleen gericht op veehouderij

Een deel van de moties van de Kamerleden Esther Ouwehand en Marianne Thieme had betrekking op honden, katten en andere gezelschapsdieren. Wie dacht dat de Partij voor de Dieren de pijlen alleen en uitsluitend richt op de veehouderij heeft het mis. Wie denkt dat de Partij voor de Dieren zich alleen en uitsluitend uitlaat over dierenbelangen heeft het overigens ook mis.

De partij doet in de Kamer echt mee aan meer debatten en bij stemmingen onttrekt de partij zich ook niet aan andere onderwerpen.

Het verkiezingsprogramma van de partij is ook lang niet alleen gewijd aan de belangen van het dier. Klimaat en milieu staan net zo hoog op de agenda.

Verworpen moties

Afgelopen dinsdag ging het in 31 moties onder andere over het fokken op het aantal biggen bij de zeug en het aantal spenen (verworpen), of over het schrappen van subsidie op megastallen (verworpen), over een verbod op de snelgroeiende vleeskip (ook verworpen), over een verbod op SPF-stallen (verworpen), over een verbod op castratie van varkens (verworpen), een verplichting van schoon en droog stro in de veehouderij (verworpen), of het beëindigen van de paardenmarkten (verworpen). De laatste motie verdient een aparte vermelding. Die kreeg alleen de twee stemmen van de PvdD-leden zelf.

De Partij voor de Dieren kent in de Tweede Kamer een aantal partijen die ze aan haar zijde kan scharen. Het dichtst bij de PvdD staan GroenLinks, de SP en verrassend genoeg de eenmanspartij 50+. Die 3 partijen steunden meer dan 25 van de 31 door de PvdD ingediende moties. D66 en de PVV steunden 18 van de ingediende moties. De tweemansfractie Kuzu-Özturk steunde 14 moties.

‘De PvdD wordt geprezen om haar kennis en inzet, maar resultaat in de vorm van aangenomen moties is er niet naar’.

VVD en PvdA steunden geen enkele motie

Opvallend ook: de regeringspartijen VVD en PvdA steunden de Partij voor de Dieren in geen enkele motie, evenmin als het CDA en de eenmansfracties Monasch, Van Vliet en Houwers.

Het beeld bestaat wel eens dat de PvdD de discussie over dierenwelzijn beheerst en in het parlement veel teweeg brengt. Dat mag zo zijn, maar dat blijkt in elk geval niet uit de aangenomen moties. De PvdD wordt geprezen om haar kennis en inzet, maar resultaat in de vorm van aangenomen moties is er niet naar.

Lees ook: ‘Tien jaar Thieme: onmenselijke waarheden’

Beheer
WP Admin