Redactieblog

'Marc Calon kan het weten'

LTO is voor de agrarische sector de belangrijkste organisatie voor belangenbehartiging en dat moet voorlopig ook zo blijven.

Er dienen zich om de haverklap wel weer nieuwe clubjes aan, maar dat zegt meer over de moeilijkheidsgraad van besturen in LTO, dan dat het elan van de nieuwkomer zo groot is. Meestal een one-issuepartij, die in de lente van haar bestaan een oneliner groot maakt en zich nog niet bekommert om de integrale neveneffecten.

Nu is het een geweldig democratisch elementair recht dat eenieder de vrijheid heeft zijn/haar mening te geven. Daarmee hebben one-issueclubjes meer een aanjaagfunctie voor een schreeuw om aandacht. Niks mis mee, wanneer de stap naar het polderen om een compromis er maar weer op volgt.

'Voor mij was Marc Calon echt een verrassing, wel een positieve, ik had hem niet op het lijstje'

Dat mag Marc Calon in 2017 een smoel geven. Hij krijgt een zware klus, die behendigheid vergt. En ik vraag me af of hij wel laveren kan. Hij is in mijn beoordeling een kundig bestuurder, goed gebekt, en hij maakt zijn mening kenbaar. Volgend jaar, eind 2017, staat hij bij de eerste vijf invloedrijkste bestuurders in de agrarische sector en zo niet, dan heeft hij halverwege komend jaar de handdoek in de ring gegooid. Ja, Calon is niet zonder afbreukrisico. Voor mij was Marc Calon echt een verrassing, wel een positieve, ik had hem niet op het lijstje. Lange tijd leek de vacature/invulling wel een mission impossible. Er zijn er flink wat gemonsterd.

Structuurreorganisatie

Nu is er net weer een structuurreorganisatie uitgevoerd, waarbij de sectoren het voortouw nemen. De regiostructuur is van provinciaal naar drieprovinciaal opgeschaald, wat mijns inziens een uitholling voor de provinciale bestuurlijke effectiviteit is. Goed wanneer het moet, een herschikking van de organisatie, maar deze moet Calon snel herstellen.

Marc Calon heeft eerder een bestuursfunctie gehad bij de Groninger Maatschappij van Landbouw, voorganger van LTO. De regenteske calvinistische cultuur van toen zal hij nu niet aantreffen. Ook de boerenstand is geïndividualiseerd en iedereen moppert over regelgeving, en geeft ook meteen aan dat hij recht heeft op een uitzondering en daardoor weer nieuwe regels.

Marc Calon maakt in 2017 het verschil!

Of registreer je om te kunnen reageren.