Foto: AMP AlgemeenOpinie

‘Forse inkomensverschillen zullen blijven’

De inkomensverschillen tussen bedrijven binnen sectoren zijn al groot, laat staan als wordt vergeleken tussen verschillende sectoren.

Een forse inkomensstijging op zeugenbedrijven blijkt uit de inkomensramingen voor 2016. Van gemiddeld €60.000 negatief, naar een positief inkomen van bijna €131.000. Per ondernemer is dat; officieel benoemd als inkomen per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Ook vleesvarkenshouders zien het inkomen fors stijgen. In de akkerbouw zijn de inkomens iets gedaald, maar liggen per ondernemer nog wel ruim boven €55.000.

Melkveehouders moeten het met duidelijk minder doen in 2016. Geen wonder met een melkprijs die bijna 10% lager is dan in 2015, en dat was al geen best jaar. Maar het inkomen is gemiddeld nog steeds positief, dat is vooraf door menigeen anders ingeschat. Het aantrekken van de melkprijs in de laatste maanden heeft nog een beetje goedgemaakt.

Inkomenscijfers zijn gemiddelden

Bij alle inkomenscijfers geldt dat het gemiddelden zijn. De verschillen tussen bedrijven binnen sectoren zijn al groot, laat staan als wordt vergeleken tussen verschillende sectoren. Het maakt nogal verschil wat de omvang van een bedrijf is. En welke keuzes zijn gemaakt in het teeltplan. Dat zijn zaken die een boer in zekere zin nog kan beïnvloeden.

Waar uiteindelijk veel boeren ook mee te maken hebben, is een gegeven als het weer. Wel of niet op het pad liggen van een hagelstorm of ander noodweer, kan een verschil maken van meerdere jaarinkomens. Dat is dit jaar maar weer gebleken in het grensgebied van Brabant en Limburg bijvoorbeeld.

Politiek als onzekere factor

Een andere onzekere factor is de politiek. Het is bijvoorbeeld te hopen dat er snel duidelijkheid komt over de plannen die de melkveestapel definitief in toom moeten houden. Onzekerheid over fosfaatrechten en derogatie heeft niet alleen melkveehouders in zijn greep. Het heeft via mestafzet en grondprijs ook invloed op ander sectoren.

Maar wat er ook gaat gebeuren op dat gebied, een zekerheid blijft: er zullen in de landbouw forse inkomensverschillen blijven. Het is vervolgens aan elke ondernemer om te kijken hoe dat in zijn situatie uitpakt. En vooral of het misschien beter kan binnen de mogelijkheden die er zijn.

Beheer
WP Admin