Redactieblog

1 reactie

'Dit is Marc Calon'

“Het was een grote dikke smerige bende”. Met deze woorden nam de toekomstige voorzitter van LTO afscheid van zijn huidige baan bij Aedes, de koepel van de woningcorporaties. Hij doelde daarmee op de politiek.

“Onverstandig van een man die in zijn nieuwe loopbaan bij LTO veel met de politiek te maken heeft", zegt Hanna met een frons op haar voorhoofd, wat haar niet jonger maakt. Maar ze heeft wel gelijk. Een voorzitter moet vrienden maken in de politiek, geen vijanden. Bovendien moet hij niet natrappen, zoals hij bij het afscheid van zijn huidige werkgever wel doet.

Niet vriendelijk over Aedes

“Daar erger ik me aan”, vult Hanna aan. “Hij noemt een Tweede Kamerlid een flapdrol en een Judas. Over zijn huidige werkgever Aedes zegt hij: 'Een losersclub. Veel praatjes en weinig presteren. En ze waren arrogant en veel te duur'. Dat doe je toch niet als je afscheid neemt?”

Inderdaad niet erg vriendelijk, al zegt hij er wel bij dat door hem de verhoudingen enorm zijn veranderd en verbeterd. Hij heeft nu uitstekende relaties met de VNG en de Woonbond.

“Eigen roem stinkt”, blijft Hanna negatief.

Marc Calon. Foto: Roel Dijkstra
Marc Calon. Foto: Roel Dijkstra

Ook winst op korte termijn

Ik heb ook zo mijn zorgen. Hij vergelijkt de bouwwereld met de landbouwsector. “Boeren en bouwen gaan niet voor de winst op korte termijn. Continuïteit is het belangrijkste.” Mooi gezegd, maar ik wil ook graag op korte termijn goed verdienen. Anders blijft het gezegde “Arm leven en rijk sterven”, van toepassing. Ik gun de opvolgers ook graag een rijk leven. En daar is op korte termijn een royaal inkomen voor nodig. Calon laat ons arm leven en vindt dat kennelijk normaal.

Buiten de lijntjes kleuren

Eén opmerking van hem kan voor LTO best waardevol zijn: “Bij de woningbouwcorporaties is een cultuur ontstaan van afvinklijstjes en regelneukerij. Terwijl er nu juist mensen nodig zijn die buiten de lijntjes durven kleuren”.

Een mooie opdracht voor Marc Calon om dat als nieuwe LTO-voorzitter waar te maken. Ook daar zijn te veel ambtelijke lijstjes en verdedigt men nieuwe regels. Buiten de regels kleuren ligt de boeren wel. Maar dat is het dan ook.

Ik houd niet van mensen die natrappen.

Eén reactie

  • kiepel

    Ik houd wel van mensen die eerlijk zijn en er niet omheen draaien.
    Helaas heeft vergaderboer wel gelijk. De oneerlijke politici vinden een eerlijk 'grof'pratende bestuurder te risicovol.
    Stel dat de 'Beerput'opengaat, dan vallen er veel te rijk beloonde kamerleden van hun pluche.

Of registreer je om te kunnen reageren.