Commentaar

'Bank laat zich gelden'

De schroom uit 2015 is er af. Rabobank pakt in 2016 haar rol als ketenregisseur uitgesprokener op.

Ruud Huirne, directeur Food & Agri van Rabobank Nederland, is de sleutelfiguur in de vitaliseringsplannen voor de varkenshouderij, tuinbouw én ook het ‘melkverminderingsplan’ in de zuivel. Met een aandeel van 85%, totale waarde circa €30 miljard, is Rabobank marktleider in de financiering van agrarische bedrijven. Huirne kent de code van de kluis in Utrecht. En laten we eerlijk zijn, zonder zijn harde euro’s komt er in deze dossiers niets op gang.

Huirne staat in 2016 fier aan kop in de AgriTop 50. Een bankier als meest invloedrijk persoon. Het is op zijn minst opmerkelijk: de beroepsgroep staat in populariteitspolls doorgaans ergens onderin. Deze top is dan ook zeker geen populariteitsprijs. De uitverkiezing zegt wél iets over de staat van de sector.

'Een bankier als meest invloedrijk persoon. Het is op zijn minst opmerkelijk'

Want laten we daar ook eerlijk over zijn: tegen wil en dank staat mest eind 2016 nog steeds hoog op de (politieke) agenda. FrieslandCampina-topman Roelof Joosten kost het zijn koppositie in de AgriTop 50. Te laat grijpt zijn concern in om behalve de melk óók de meststroom te beteugelen.

LTO-melkveevoorman Kees Romijn is dankzij zijn inzet in ditzelfde derogatiedossier nieuw op de lijst. Hij loopt zich het vuur uit de sloffen. Maar ook aan zijn optreden kleeft geen roem. Romijn heeft het in eigen kring ongelooflijk zwaar. Collega Hans Huijbers zakt uit de top 10. De ZLTO-voorzitter masseert de veehouders weliswaar richting duurzaamheid, maar buiten Brabant boet hij aan geloofwaardigheid in.

'Van Dam is niet de regisseur die je verwacht; hij staat niet eens in de top 10'

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken heeft het moeilijk. Brussel zet in het najaar een streep door zijn fosfaatwet; de zuivelsector in paniek achterlatend. Van Dam is niet de regisseur die je verwacht. Zijn voorgangster Sharon Dijksma stond in 2014 op 1. Deze PvdA-bewindsman haalt niet eens de top 10.

De AgriTop 50 editie 2016 kent met Dick Hordijk bij Agrifirm de hoogste nieuwkomer. Het is een logische plek voor de opvolger van Ton Loman. Van hem wordt vernieuwing verwacht. Wouter Kolk van Albert Heijn stijgt met stip naar plek 5. De grootgrutter drukt na de fusie met Delhaize een grotere rol op de ketens.

'Ingrid Jansen smeedt eenheid in de varkenshouderij, zij is het boegbeeld van het vitaliseringstraject'

Het blijft tobben met vertegenwoordiging van vrouwen in de AgriTop 50. Negen in aantal dit jaar, van wie zes actief in de politiek. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren is na een jaar afwezigheid weer terug. Het bedrijfsleven levert geen vrouwelijke afvaardiging.

Het lukt Ingrid Jansen eenheid te smeden in de varkenshouderij. Zij is het boegbeeld van het vitaliseringstraject, maar leunt sterk op Huirne en Uwe Rosenthal. De uitdaging blijft om in een periode met hogere prijzen animo voor herstructurering te houden. Eenzelfde lot is Cees Veerman beschoren. Hij stuurt het herstructureringstraject in de tuinbouw aan, maar dit lijkt na twee goede jaren wat dood te bloeden. Veerman liet in november nog van zich horen met een Europees rapport over agrarische markten.

Karig in deze editie zijn de milieu- en natuurclubs. Hun invloed is weliswaar groot, maar deze beweging is dusdanig verdeeld dat er niet echt een uitsteekt. Voor de agrarische sector is dit lastig om te communiceren.

Bekijk het overzicht van alle 50 kandidaten in de Boerderij AgriTop 50

Of registreer je om te kunnen reageren.