Vrij verhandelbaar stalquotum op komst - Foto: Van Assendelft Fotografie AlgemeenOpinie

‘Vrij verhandelbaar stalquotum op komst’

Als het plan van de werkgroep Veedichtheid, ingesteld door de provincie Brabant, inderdaad wordt uitgevoerd, dan worden gezonde veebedrijven opgezadeld met een nieuwe vorm van productierechten, die bovendien hun kostprijs zal verhogen.

Als het aan het provinciebestuur ligt wordt ‘stalderen’ in Brabant een verplichte voorwaarde voor veehouderijbedrijven die willen groeien. Uitgezonderd de grondgebonden veehouderijen dan.

Met dit ruimtelijke ordeningsinstrument wil de provincie vooral de veestapel fors inperken in Midden- en Oost-Brabant. Niet zozeer tegen de verrommeling van het platteland. Een boer die wil groeien wordt gekoppeld aan een boer die wil stoppen. De stalderingsinstantie bepaalt vervolgens hoeveel vierkante meters stal een boer mag uitbreiden. Om het aantal dieren te verminderen per gebied, wordt 5% van het aantal gesloopte vierkante meters afgeroomd. De krimp zal in de praktijk flink groter uitpakken, omdat in moderne stallen minder dieren per vierkante meter worden gehouden.

‘In de praktijk zal het plan uitpakken als verkapte productierechten die de varkensrechten overrulen’

Volgens de werkgroep heeft het plan geen financiële gevolgen voor de uitbreiders. Zij hoeven niet voor de sloopkosten op te draaien. Het wordt puur een administratieve exercitie. Maar in de praktijk zal het uitpakken als verkapte productierechten die de varkensrechten overrulen. Een quotum op stalruimte, binnen de regio’s vrij verhandelbaar onder regie van de gemeenten. Dat zullen stoppers zich meteen beseffen, zodra een boer die wil uitbreiden aan hun deur klopt.

Beheer
WP Admin