Verbod kiloknallers lost niet veel op - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Verbod kiloknallers lost niet veel op’

Sommige maatschappelijke organisaties en politieke partijen zijn van mening dat de verkoop van vlees beneden de ‘kostprijs’ moet worden verboden.

De gedachte daarachter is dat daardoor de veehouder een eerlijke(r) prijs krijgt en dat duurzaamheid en dierenwelzijn ermee bevorderd worden.

Het staat buiten kijf dat een rechtvaardiger verdeling van de beloning binnen de keten wenselijk is, en dat een beperking van de prijsconcurrentie daarvoor nodig is. De vraag is echter in hoeverre een verbod op verkoop onder de kostprijs daaraan bijdraagt.

Kostprijs is lastig begrip

Een essentieel, maar lastig element is het begrip ‘kostprijs’. De gemiddelde kostprijs van bijvoorbeeld Nederlands varkensvlees is wel ongeveer bekend, maar daar moet je bedragen bijtellen voor transport, verwerking, verliezen etc. om aan een soort kostprijs op supermarktniveau te komen. Hier ligt een leuke klus voor Wageningen Economic Research, het voormalige LEI.

Maar stel dat dit allemaal lukt, wat voor gevolgen heeft een verbod op verkoop onder de kostprijs? Het LEI heeft ooit geschat dat stoppen met ‘kiloknallen’ tot 10% à 20% minder vleesverkopen zou leiden. Dat is maatschappelijk gezien wellicht wenselijk, maar de verhouding tussen productie en afzet wordt er, althans op korte termijn, slechter door en dat is ongunstig voor de primaire producent.

Afspraken in keten maken of wettelijke regeling treffen

Evenmin zal een verbod als vanzelf leiden tot meer duurzaamheid of tot een beter welzijn voor de dieren; dat bereik je niet door een ander prijskaartje aan het vlees te hangen. Als je op die gebieden stappen wilt zetten, moet je gerichte afspraken binnen de keten maken of wettelijke regelingen treffen. Daar hoort dan wel een prijskaartje bij, maar je kunt dat niet omkeren.

Overigens gaat het met de vleesconsumptie, ondanks de kiloknallers, de gewenste kant op: het verbruik van gewoon vlees daalt en dat van duurzaam vlees neemt fors toe. De overheid zou dat proces kunnen bevorderen door de verkoop van ‘sterrenvlees’ te ondersteunen. Echter: zelfs als er in de Nederlandse winkels alleen nog maar duurzaam vlees ligt, blijft het grootste deel van de productie buiten schot, want die gaat naar het buitenland.

Beheer
WP Admin