Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Niks te zeggen over wat boer en tuinder gaan merken van Trump’

De wereld krijgt te maken krijgt met een Amerikaanse president die uit een ander vaatje gaat tappen dan zijn voorganger deed. Op veel fronten. Hoe anders het wordt, moet blijken.

Republikein Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Deze onverwachte verkiezing rekent in één klap af met de waarde van voorspellingen op basis van opiniepeilingen. Grote, professionele, deskundig geachte bureaus zaten er compleet naast met hun voorspelling.

Nog tot op de verkiezingsdag zelf wisten de voorspellers met 85% zekerheid te melden dat Democraat Clinton zou winnen. In de weken daaraan voorafgaand werd nog omstandig uitgelegd dat de uitslag van de presidentsverkiezing nooit zo’n verrassing zou kunnen zijn als die van het Brexit-referendum. Als er al twijfel was, dan toch zeker niet bij de opiniepeilers.

Conclusie: voorspellingen op basis van wat mensen zéggen te gaan doen, moeten voortaan met meer scepsis dan ooit geconsumeerd worden.

‘Welk concreet beleid overblijft uit de verkiezingsretoriek, daarover is nog geen zinnig woord te zeggen’

Dit alles laat onverlet dat de wereld te maken krijgt met een Amerikaanse president die uit een ander vaatje gaat tappen dan zijn voorganger deed. Op veel fronten. Hoe anders het wordt, moet blijken. Trump liep in zijn campagne te hoop tegen internationale handelsverdragen, die behalve voor veel Amerikaanse boeren ook in het belang zijn van het Nederlandse agrocomplex. Maar welk concreet beleid overblijft uit de verkiezingsretoriek en welke maatregelen we gaan zien die uiteindelijk ook de Nederlandse boer en tuinder gaan raken, daarover is nog geen zinnig woord te zeggen.

Beheer
WP Admin