Foto: Jan Willem Schouten AlgemeenOpinie

‘Maak fosfaatrechten niet verhandelbaar’

Als de Nederlandse veestapel verkleind moet worden, doe dat dan op basis van grondgebondenheid. Belast de boeren niet met fosfaatrechten, adviseert Piet van der Eijk van de Bond van Landpachters (BLHB). En als die rechten er toch moeten komen, maak ze dan niet verhandelbaar.

Eén ding is zeker, niets is zeker. Onzekerheid werkt verlammend. Op bedrijfsniveau geldt dat in de melkveehouderij voor de onzekerheid over de fosfaatrechten. Bedrijven die altijd zelfvoorzienend zijn geweest met voer van eigen land en gebruik van mest op datzelfde land, worden mogelijk geconfronteerd met een kostbare mestafzet- of verwerkingsverplichting.

Schiet doel voorbij

Het moet niet gekker worden. Door de regelgeving heeft men al meer grond nodig om de mest op af te zetten dan er nodig is voor voederwinning. De regelgeving schiet zijn doel voorbij. Hoog tijd om er eens kritisch naar te kijken. De fosfaatrechten zijn niet in het leven geroepen als middel voor de fosfaatbelasting, maar om de stikstofbelasting van het grondwater te sturen. Die voldoet vrijwel overal aan de Europese norm, maar toch. Waarvoor hebben we ze dan nodig? Kennelijk alleen om de politieke doelstelling te realiseren om de veestapel in Nederland te verminderen.

Politiek is democratie en de meerderheid heeft het dus voor het zeggen, ook als die meerderheid geen kennis van zaken heeft.

‘Het is van de gekke dat akkerbouwers, volgens de mestboekhouding, minder mineralen mogen aanvoeren dan de gewassen nodig hebben’.

Fosfaatplafond is fictief

Een aantal suggesties geef ik graag mee. Allereerst: voer geen fosfaatrechten in. Dat fosfaatplafond is fictief, er wordt ook mest geëxporteerd die dus niet op Nederlandse bodem terecht komt. Grondgebondenheid dient het uitgangspunt te zijn. Daarbij zou ook de grond van de akkerbouwer, die de mest ontvangt of het voedergewas teelt, gerekend kunnen worden. Verhoog direct de gebruiksnormen voor de akkerbouw. Het is van de gekke dat akkerbouwers, volgens de mestboekhouding, minder mineralen mogen aanvoeren dan de gewassen nodig hebben.

Lege handen

De bodem verschraalt en we staan letterlijk met lege handen. Het op peil houden van het organischestofgehalte wordt beperkt door de fosfaatnormen. Maak in ieder geval die fosfaatrechten, als ze er dan toch komen, nooit verhandelbaar. Dan verdwijnt er weer geld uit de sector, zoals dat ook bij het melkquotum – achteraf ook nog ten onrechte – is gebeurd.

Leg geen plafond op met terugwerkende kracht en pas geen korting toe bij bedrijven die in het geheel niet bijgedragen hebben aan de problematiek.

Geen probleem

Samengevat: leg in Brussel met kracht van argumenten uit dat er geen probleem is. Hier ligt een taak voor de verantwoordelijke bewindspersoon (m/v). Tom Vilsack, de Amerikaanse minister van landbouw, noem ik als voorbeeld. Indrukwekkend hoe deze man het opneemt voor zijn boeren.

Beheer
WP Admin