Foto: ANP XTRA AlgemeenOpinie

‘Het fosfaatplafond is een politiek plafond’

In Brussel mocht ik een pitch doen over de toekomst van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Via de agrarische pers volg ik alle Brusselse dossiers.

Als ik er dan een keer naar toe mag, dan voel ik mij Alice in Wonderland. Mijn hotel werd betaald, dus de borrel zou zeker goed komen.

Samengesteld gezin

De machten in Brussel zijn een soort samengesteld gezin, met een dubbele scheiding. Je hebt het Europees Parlement en de Europese Commissie, dat is het tweede huwelijk. En je hebt de Raad van Europa, met alle ministers van de nationale landen, dat is de ene ex. En dan heb je natuurlijk nog ‘De Vierde Macht’, de ambtenaren, dat is de andere ex. Boven alles heb je het Europese Hof, dat is de rechter, die heeft de beide scheidingen voltrokken. In het fosfaatrechtendossier (de omgangsregeling) heeft Nederland alleen die ene ex dwars liggen, de Raad van Europa.

‘Het fosfaatplafond is een politiek plafond’

In het quotumloze tijdperk gunnen de nationale ministers de markt niet aan het best producerende land, dus houden ze Nederland aan het fosfaatplafond. De vrije concurrentie wordt gedwarsboomd door middel van het milieu. Een zonde in Brussel. Het fosfaatplafond is een politiek plafond. Het dient geen milieudoel. Van alle landen met derogatie is Nederland het enige met een fosfaatplafond.

Gezamenlijk fosfaat inperken in vrije markt

Het milieu wordt gebruikt om Nederland uit de markt te houden. Maar je moet een scheiding nooit uitvechten over de rug van de kinderen. Het Europese Hof zou ons meteen gelijk geven. En De Vierde Macht? Na mijn pitch ging ik eens even goed aan de borrel met de hoogste ambtenaar die daar rondliep, een directeur-generaal. Hij was het helemaal met mij eens. Europa is bedoeld voor Europese samenwerking, met als hoofdmiddel een Europese vrije markt. Nederlandse boeren staan nu voor de onmogelijke missie om in de vrije markt zelf gezamenlijk fosfaat in te perken. Kan niet. Logisch, want een scheiding uitvechten over de rug van de kinderen, dat zou de rechter moeten verbieden.

Beheer
WP Admin