Redactieblog

6 reacties

'Glasvezel voor agrariërs'

Het ziet ernaar uit dat wij in het buitengebied van de Achterhoek nu ook snel internet krijgen: er komt een glasvezelkabel.

Ik vind mijn internet nu ook al wel snel genoeg, maar ik begrijp dat het nog veel sneller moet, om op de toekomst voorbereid te zijn.

In de voorlichting over glasvezel wordt grote nadruk gelegd op het belang van snel internet. Dat is natuurlijk bedoeld om zoveel mogelijk mensen over de streep te trekken. Er moet namelijk een bepaald percentage meedoen, anders gaat het helemaal niet door.

Alle doelgroepen worden aangesproken. Het gezin: “De bediening van apparaten in huis, zoals de thermostaat, verlichting en gordijnen, kan allemaal via internet”. Prachtig. De jongeren: “Huiswerk maken is tegenwoordig bijna ondenkbaar zonder internet. Naast informatie opzoeken is ook contact met anderen, via chat of social media, heel normaal. En welke jongere houdt er nu niet van gamen?”. Ondernemende ouderen: “Ouderen kunnen langer thuis blijven wonen met zorg op afstand. Zorg en thuiszorg werkt ook steeds meer digitaal.” Bedrijven: “Bijna ieder bedrijf heeft een website”.

Agrariërs overhalen snel internet te nemen

Ook voor agrariërs is snel internet onmisbaar, zo blijkt: “Zij gebruiken internet onder andere voor het digitaal aanleveren van informatie voor de overheid, het aansturen en monitoren van melkrobots, mestschuifrobots en voerrobots, managementprogramma’s en robots updaten via internet, contact met afnemers, grondstoffen en voer inkopen, digitaal contact met de school van de kinderen en de huisarts”. Dit dient allemaal om ons over te halen.

Dat is met mij nog niet echt gelukt, want er zijn natuurlijk wel kosten aan glasvezel verbonden. Bijna €10 per maand aan vastrecht. Daar komen de kosten van de providers nog bij. Nou is €10 niet zo heel veel, maar er zit ook geen eind aan.

'Discrimineren in tarieven'

En wat mij het meeste dwarszit is dat je in de bebouwde kom niet hoeft te betalen voor de aanleg van snel internet. Ik snap dat aanleg in het buitengebied duurder is, maar dat geldt voor de riolering en de elektriciteit ook. Als snel internet een basisvoorziening is, waar niemand zonder kan, dan hoort de overheid dat ook aan te leggen en niet te discrimineren in de tarieven.

Laatste reacties

 • bb40

  Glasvezel voegt niks toe , alles zal draadloos worden weggegooid geld.

 • Bennie Stevelink

  Sinds een maand heb ik glasvezel. Het is op de eerste plaats goedkoper. Als ik de kosten van de schoteltelevisie, internet en telefoon bij elkaar optel ben ik met een "alles in één" pakket van het glasvezelbedrijf aanzienlijk goedkoper uit. Qua kosten is er dus geen enkele reden er niet aan mee te doen.
  Met televisie via glasvezel beschik je ook over "replay tv". Ik kan bv om 21:00 uur het journaal van 20:00 uur kijken.

  Ik werk met comru van Agrovision wat steeds meer in de "cloud" gaat en daar "Cowvision" heet. Het bleek bij de oude verbinding niet goed te werken. Vooral de grafische functies niet. Nu met de glasvezelverbinding wel.

 • Albert Albers

  @Bennie: Wij hebben ook "alles in één", maar gewoon met onze oude telefoonlijntje. Dat is dus nog goedkoper. Werkt perfect. Tot in de eeuwigheid 10 euro per maand betalen, heb (nog) geen zin in.

 • Jkieft

  @albert Dat is erg leuk voor jou, maar als je een verouderde telefoonlijn heb waar met moeite maar 350KB per seconde door heen komt is dat geen optie

 • Nick1983

  Hier hebben wij ook best internet, maar een km verderop weet ik dat ze minder als de halve snelheid hebben. Zo werkt da bij adsl, hoe verder van het hokje, hoe beroerder het word.

  Iedereen die int buitengebied zit en roept datie glasvezel heel nie nodig vindt, moet goed beseffen dat die geluk heb datie dicht bij een telefoonhokje zit.

 • varland

  Het moeten betalen van vastrecht buiten de bebouwde kom zit mij ook dwars.
  Maar je moet wel mee, want de snelheid is echt bedroevend via dat koperdraadje. Probeer op een regenachtige zaterdag morgen één foto via de mail te versturen, dat lukt dan gewoon niet omdat het veel te druk is op het lijntje. En surfen op het web is ook heel vaak erg traag.
  Maar de discriminatie is nog groter. Er zijn dan nog de nodige adressen die zelf een behoorlijk bedrag voor de aanleg moeten bijdragen én daarna ook nog gewoon vastrecht moeten betalen. De willekeur van de adressen die door CIF worden aangewezen om bij te betalen voor de aanleg is al helemaal niet te doorgronden. In Berkelland neemt na veel aandringen door belangengroepen de gemeente nog een substantieel deel van de aanlegkosten voor haar rekening en tegelijkertijd roept de wethouder dat het buitengebied van Berkelland glasvezel "krijgt". Echt niet te volgen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.