Redactieblog

'Eerste echte begroting voor Van Dam'

Volgende week behandelt de Tweede Kamer de begroting op het gebied van landbouw en natuur. De eerste echte begrotingsbehandeling voor Van Dam.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) verdedigt volgende week (21 - 25 november, datum nog niet bekend) zijn plannen voor het komende jaar. Het is weer tijd voor de begrotingsbehandeling: het debat waarin alle onderwerpen op het gebied van landbouw en natuur de revue kunnen passeren. Voor Van Dam wordt het de eerste echte begroting; in tegenstelling tot vorig jaar heeft Van Dam dit jaar zelf aan de begroting gewerkt. Vorig jaar moest hij als kersverse staatssecretaris nog de begroting van zijn voorganger (Sharon Dijksma) verdedigen, nu heeft hij zijn eigen stempel kunnen drukken op het beleid. Tot grote veranderingen heeft dit niet geleid. Terwijl Van Dam graag het beleid meer wil richten op voedsel in plaats van op landbouw, is hij in de praktijk vooral bezig om de grote brand te blussen die in de melkveehouderij is ontstaan door de enorme groei van de melkveestapel.

Kritiek op Van Dam verwacht

Hoewel de fosfaatrechten in een ander debat aan de orde zijn gekomen, zal de opstelling van Van Dam in dit dossier wel de nodige kritiek van de Kamer oproepen. Vorig jaar kreeg Van Dam nog het voordeel van de twijfel bij de begrotingsbehandeling. Hij was net nieuw, moest zich nog inlezen en dus waren Kamerleden mild. Niet alleen om Van Dam te sparen, maar ook om de banden met de nieuw staatssecretaris aan te halen in de hoop om goede afspraken te maken.

Die politieke opstelling is nu wel voorbij. In de aanloop naar de verkiezingen kijken de verschillende partijen liever naar de mogelijkheden om zichzelf te profileren dan om deze kabinetsperiode nog tot mooie nieuwe akkoorden te komen. Kritische woorden over het optreden van Van Dam zijn dan ook zeker te verwachten. Zo wordt hem verweten zich onvoldoende in te zetten in Brussel om derogatie te behouden en ook vanuit de sector klinkt kritiek op de opstelling van Van Dam. Hij zou zich te weinig inzetten voor de boeren en tuinders.

Hameren op oude stokpaardjes

Ondertussen zullen Kamerleden vooral hameren op de zaken die al eerder aan bod kwamen, maar nog niet naar tevredenheid zijn gerealiseerd. Verbetering van dierenwelzijn en het verduurzamen van de sector, een beter verdienmodel voor de boer, de problemen bij de NVWA oplossen, meer mogelijkheden bieden om groene gewasbeschermingsmiddelen toe te staan en voedselverspilling tegen gaan, zijn enkele stokpaardjes die weer van stal worden gehaald. Ook zal het effect van de veehouderij op de gezondheid aan bod komen, nu het wetsvoorstel dieraantallen een aantal maanden is uitgesteld en daarmee over de verkiezingen zal worden getild.

Grote wijzigingen in de landbouwbegroting of het beleid zijn niet te verwachten. Ook niet nu regeringspartijen door het vertrek van Jaques Monasch geen meerderheid meer heeft. Maar een aardig debat over landbouw in de aanloop naar de verkiezingen is wel te verwachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.