Redactieblog

2 reacties

'Puinhoop bij de belastingdienst'

Er werken zo’n 30.000 mensen bij de belastingdienst. Intussen zijn dat er misschien iets minder, want door de riante uitstroomvergoeding gaan er nogal veel medewerkers weg.

Ik kan me voorstellen dat je daar graag vertrekt. Het is een beetje een puinhoop. De ene na de andere staatssecretaris komt daardoor in moeilijkheden.

Tegenstanders

Maar wat mij vooral frustrerend lijkt, is dat je buitengewoon nuttig werk doet, maar toch enorm veel tegenstanders hebt. De burgers die niet graag belasting betalen tel ik dan even niet mee; die kun je wel aan, denk ik. Maar er zijn ook heel veel professionele dienstverleners - accountants, fiscalisten, boekhouders - van wie de enige reden van bestaan is hun klanten zo min mogelijk belasting te laten betalen.

Deze mensen zijn daarvoor opgeleid, volgens nascholingscursussen, en zijn prima op de hoogte. Het moet als medewerker van de belastingdienst enorm neerdrukkend zijn om te weten dat er zo’n macht tegenover je staat. En die lui verdienen ook nog eens veel meer.

'Het begint al met die vervelende lui van de Raad van State die principiële kritiek hebben'

Iets dergelijks moeten ook de wetgevingsambtenaren bij het ministerie van economische zaken ervaren. Die moeten nu een regeling voor de fosfaatrechten in elkaar timmeren, maar er staat al een leger van critici klaar om die regeling onderuit te halen. Natuurlijk de melkveehouders, maar die kun je wel aan, denk ik. Maar dan: het begint al met die vervelende lui van de Raad van State, niet de eersten de besten, die principiële kritiek hebben. Er zijn veel juristen die alles uit de kast zullen halen om de regeling door de rechter buiten toepassing te laten verklaren of schadevergoedingen te eisen.

'Ik kan de staatssecretaris adviseren om geen riante vertrekregeling voor zijn wetgevingsambtenaren in te stellen'

En vervolgens is er nog het leger van accountants, adviseurs, advocaten, makelaars en rentmeesters die hun uiterste best zullen doen om er voor hun klanten zo gunstig mogelijk uit te springen, de wet te ontduiken of te ontgaan, en constructies te bedenken om de gevolgen van de regelgeving te ontlopen. Ik zou het er benauwd van krijgen. Ik kan de staatssecretaris dan ook adviseren om geen riante vertrekregeling voor zijn wetgevingsambtenaren in te stellen. Er zou niemand overblijven.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Ik ben tegen elke (riante) vertrekregeling. Ook die bij ontslag. Het geld dat het bespaart kun je beter verdelen onder je personeel die blijft. Hoe kun je zo dom zijn om vertrekkend personeel meer geld te geven dan het personeel die blijft?

  • vd meer

    Makkelijker kunnen we het niet maken, wel leuker ...

Of registreer je om te kunnen reageren.