Liever een besluit dan nog meer rapporten - Foto: ANP AlgemeenOpinie

‘Liever een besluit dan nog meer rapporten’

Een lawine van rapporten is inmiddels volgeschreven over veehouderij, duurzaamheid, mest, fosfaatrechten en derogatie.

VVD-coryfee Ed Nijpels kon er dankbaar uit putten voor het SER-rapport over een duurzame veehouderij. Hij kon daarom volstaan met een paar pagina’s tekst. De SER is zelf min of meer een overblijfsel van de wetgeving waarin de productschappen het hoogste orgaan binnen de wet op de publieke bedrijfsorganisaties.

Nijpels pleit voor soort productschappen

De ironie wil dat Nijpels eigenlijk pleit voor een soort productschappen om per sector de regie te kunnen nemen. Partijgenoot Aptroot was de grote aanjager van de afschaffing van de schappen. Alle partijen in de keten erbij betrekken, van veehouder tot retail is het devies van Nijpels. Ook de mogelijkheid om bindende regels op te kunnen stellen en heffingen op te kunnen leggen wordt genoemd in het advies.

Signalen uit Brussel maken belang maatregelen helder

Regie over het mestbeleid en de aanpak in de melkveehouderij in het bijzonder is zeer gewenst. Het belang van maatregelen is duidelijk genoeg. De signalen uit Brussel maken veel doemscenario’s over verlies van derogatie en een harde ingreep in de Nederlandse veestapel ineens akelig realistisch. Het LEI, pardon Wageningen Economic Research, doet er in een rapport nog een schepje bovenop. Bijna een miljard euro schade door verlies van derogatie becijferen de onderzoekers. Dat is weliswaar voor de hele zuivelketen, maar veel meer dan de €160 miljoen die tot nu toe genoemd werd.

‘Signalen uit Brussel maken doemscenario’s over derogatieverlies en harde ingreep in veestapel ineens akelig realistisch’

Wat net als de stapel rapporten ook groeit, is de onzekerheid voor boeren. Melkveehouders blijven hun vee aanhouden of blijven zelfs uitbreiden. Onzekerheid ook voor vleesvee- en varkenshouders. Ook zij zullen de gevolgen van een verlies of aanscherping van de derogatie voor hun kiezen krijgen.

‘Wat net als de stapel rapporten ook groeit, is de onzekerheid voor boeren’

Vleesvee loopt voor een deel ook op grond met derogatie en varkenshouders vrezen de grotere druk op de mestmarkt. Het belang van een snelle regeling voor de melkveehouderij is geen punt van discussie. Het wachten is nu op een besluit voor de zeer korte termijn, niet op nog meer rapporten.

Beheer
WP Admin