Martijn van Dam. - Foto: Anne van der Woude AlgemeenOpinie

‘Elke optie serieus bekijken’

De staatssecretaris heeft het goed verprutst bij de melkveehouders. Via Facebook en Twitter krijgt hij laarzen naar zijn hoofd geslingerd van verontruste boeren, boerinnen en hun kinderen.

Zo kaatsen ze de bal terug die Van Dam hen zelf toespeelde. Hij zei in een interview in Boerderij over het uitstel van de fosfaatrechten: “Het feit dat er boeren zijn die nog steeds groeien, getuigt niet echt van solidariteit naar hun collega’s die derogatie heel hard nodig hebben.”

Een rare opmerking die op zijn best naïef te noemen is. Met morele oproepen kun je het land niet besturen. Ondernemers handelen uit welbegrepen eigenbelang – ieder voor zich en anders zien we elkaar voor de rechter. Juist een PvdA-bewindsman zou moeten weten dat een overheid nodig is om solidariteit af te dwingen.

DDB: slachtpremie voor melkvee

Van Dam komt niet veel verder dan een oproep om ‘gezamenlijk de schouders eronder te zetten’. Volgens hem zijn er geen wettelijke instrumenten om de mestproductie komend jaar in te tomen. Is er een alternatief? Nauwelijks, en dan nog alleen als er veel geld beschikbaar is. De DDB pleit heel concreet voor een slachtpremie voor melkvee. Er zou geld zijn voor ruim 90.000 koeien.

Het zou nogal bizar zijn als Brussel dat niet als staatssteun veroordeelt. Maar toch, elke denkbare mogelijkheid verdient serieuze studie. Want de derogatie verliezen is nog steeds de slechtste optie tot nu toe.

Beheer
WP Admin