Redactieblog

5436 x bekeken 11 reacties

'Doel gehaald, derogatie toch weg?'

De nitraatnorm wordt gehaald op de Nederlandse derogatiebedrijven.

Dat is een belangrijke conclusie van de evaluatie van het mestbeleid: het RIVM-rapport 'Landbouwpraktijk en waterkwaliteit op landbouwbedrijven aangemeld voor derogatie in 2014'. Dat is door staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in juli dit jaar naar de Tweede Kamer en de Europese Commissie gestuurd.

Negatief fosfaatoverschot

In de zandregio was de gemiddelde nitraatconcentratie 40 milligram per liter grondwater, ruim onder de norm van 50 milligram uit de Nitraatrichtlijn. Op klei- en veengrond is dat gemiddeld 15 en 9 milligram per liter. Alleen op lössgrond lag de gemiddelde nitraatconcentratie nog net iets boven de norm. Wat ook al blijkt uit het rapport is een negatief fosfaatoverschot van gemiddeld 7 kilo fosfaat in 2014. Dat is in feite een fosfaattekort. Het komt door de hoge onttrekking via voer en gewassen. Dat kan door de aangescherpte bemestingsnormen niet voldoende gecompenseerd worden via bemesting. En juist in de regio’s met een maximale derogatie van 230 kilo stikstof uit dierlijke mest is het fosfaattekort het grootst. Dat blijkt ook uit initiatieven als de 'Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers'.

'De tijdelijke overschrijding van het fosfaatplafond nekt nu wellicht een op zich goed werkende derogatie'.

Fosfaat- en stikstofplafond

Het RIVM-rapport is ondergesneeuwd door alle nieuws over fosfaatrechten. Terwijl de fosfaatrechten eigenlijk alleen een middel zijn om te voldoen aan een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van derogatie. De fosfaatrechten zijn namelijk gekoppeld aan het fosfaatplafond op basis van 2002. Het fosfaat- en stikstofplafond zijn voorwaarden van de EU voor het verlenen van derogatie. De plafonds zijn een extra borging dat de doelen van het mestbeleid niet in gevaar komen. Gezien de onstuimige groei van de melkveehouderij zijn maatregelen onontkoombaar. Maar de tijdelijke overschrijding van het fosfaatplafond nekt nu wellicht een op zich goed werkende derogatie, terwijl het hogere milieudoel niet door die derogatie in gevaar komt. Uit wetenschappelijke cijfers blijkt immers dat de nitraatnorm van 50 milligram wel gehaald wordt op de derogatiebedrijven.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Als deze rapportage netjes is ingediend bij de EU is de Derogatie toch geregeld#1+1=2

 • DJ-D

  Ook eindelijk wakker? Mocht het zeker niet naar buiten brengen, anders zeker geen inkomsten van donateurs als quotum.nu, boekhoudkantoren allerlei makelaars en adviesbureau's e.d. (excuses voor de toon)

 • alco1

  En op de niet derogatie bedrijven is de norm nog veel minder.
  Het wordt eens tijd dat we ons niet meer laten inpakken.

 • agro1

  er zijn leugens, grote leugens en wetenschappelijk onderzoek.

 • jeannettedekker1

  Ergens worden we voor de gek gehouden,kan er nog niet achterkomen hoe en waar.

 • John*

  idd als derogatie ingezet wordt om de milieudoelen worden zijn gehaald is er toch geen reden om deze op te zeggen? In nederland willen ze alles aan de voorkant oplossen met een hele hoop regels en aan de achterkant is t een grote puinhoop. Ga als land voor een monitoringsysteem waarbij de milieudoelen centraal staan en de overtreders op de vingers getikt kunnen worden. Het mooie van mest is dat we deze stroom kunnen sturen.

 • Klaasvaak

  Hopen dat dhr. Dijkgraaf regelmatig deze site leest, de rapporten opvraagt en dan met dhr. Geurts strijdt tegen de link(s)e partijen.

 • wmeulemanjr1

  De leugen regeert, fosfaatrechten moeten er komen, doel of geen doel.

 • koestal

  De boer moet weer het verlies nemen

 • koestal

  de boer krijgt niks,alleen mag hij hard werken,en zorgen voor een groot aandeel in de export

 • PieterNZ

  De boer heeft al betaald gekregen door de belasting betaler die z,n melk opkoopt en in de opslag doet omdat de boer anders niet rond kan komen.
  Dus vind het niet gek dat ze op een of andere manier de productie van melk naar beneden willen hebben. Het kost ze gewoon teveel.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.