Commentaar

1858 x bekeken 4 reacties

'Deltaplan extreme regenval nodig'

Voorspelde extreme regenval in 2050 valt nu al. De waterhuishouding is ontoereikend.

Het is 1996 als minister Annemarie Jorritsma van Verkeer en Waterstaat in een feesttent op de Waalkade in Nijmegen de eerste fase van Deltaplan Grote Rivieren afsluit. 148 kilometer zwakke dijk is versneld versterkt; 143 kilometer kademuur aangelegd. Dit alles om een massale evacuatie als in 1995 te voorkomen. Het vizier was te lang eenzijdig op de dreiging uit zee geweest. In 1995 kwam het water echter uit België en Duitsland. Het peil in de rivieren steeg toen tot recordhoogte.

'Het klimaat heeft ons ingehaald'

Extreme regenval

Anno 2016 lijkt de tijd rijp voor een nieuw deltaplan; dit keer voor extreme regenval. Het voorjaar was kletsnat. In Zuidoost-Nederland viel veel, extreem veel, neerslag. Waterschap Peel en Maasvallei noteerde in juni 270 millimeter, 4 keer zoveel als normaal!

Dat het klimaat verandert, weten we al lang. Maar de verandering gaat veel sneller dan verwacht. Voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen meldt zelfs dat de voorspelde extreme regenval in 2050 nu al valt. 'Het klimaat heeft ons ingehaald', oordeelt hij. Hij stelt dat er veel meer geld nodig is voor de aanpak van wateroverlast.

Aanpak begint met een plan. Het vergt de nodige poldercapaciteit om alle belangen van boeren, burgers én natuur in een plan samen te brengen. De waterschappen vertolken hierin een belangrijke rol. De vraag is ook hoe om te gaan met verankerde regels in Flora- en Faunawet of het eerder genoemde Deltaplan Grote Rivieren.

Rigide protocollen

Een pleidooi vanuit landbouw voor meer flexibiliteit is terecht. In een snel veranderend klimaat passen geen rigide protocollen. Souplesse vergt vertrouwen. De sector bouwt die op met een proactieve houding. Op een aantal plekken zijn hier stappen gezet. Waterschap Peel en Maasvallei spreekt zelfs van een 'aanvalsplan'. Als dat er ligt kan over geld worden gepraat.

Laatste reacties

 • simpel boerke

  Pas als de randstad een keer met natte voeten komt te staan door extreme regenval, komt er misschien beweging in het beleid.

 • hylkema.l

  Wat een onzinverhaal Vullings. De zomer van '16 is juist een hele goede zomer met uitstekende grasopbrengst prima kwaliteit en ook nog een top nazomer.

 • Daan1

  Grote onzin, eerst eens bedenken hoe dit nu allemaal komt, de zaak goed analyseren en niet met de kluitje zwaar verdienende klimaat'deskundige' als een stelletje wolven meehuilen! Er zijn genoeg wetenschappers in Delft die zeer beargumenteerd het tegenovergestelde uitleggen. Dat we zuinig moeten zijn op onze aardbol is een ander verhaal. Een klimaatverandering duurt 100 tot 1000tal jaren, dit is een klein sprongetje. Toen in de jaren 80 begin negentig er drie elfstedentochten zijn geweest, was dat richting nieuwe ijstijd...?! Terug op mogelijke oorzaken: dezelfde mensen die nu in het hardst roepen om het klimaat zijn ook die gasten die gezorgd hebben dat alle sloten en watergangen weer zonodig moest meanderen, minder vaak maaien anders kunnen de beestjes niet laten of jongen of slapen enz. Daarbij is er veel meer verstedelijkte opp. en geasfalteerd. Dat water moet ergens naartoe....dus dat wordt landbouwgebied! Onder optie is er niet. Maar daar kan het niet meer snel weg met gevolg dat alles blank komt te staan. In Someren is reeds een waterbekken gerealiseerd, die zat niet eens vol!!!.
  Dus hou asjeblief op met nieuwe problemen maken maar kijk eerst eens of het probleem niet ontstaan is doordat we iets goeds veranderd hebben in iets minder goeds, doordat we iedere dertig jaar vergeten dat er dertig jaar daarvoor is gebeurt en waarom.

 • Daan1

  Deel 2
  Dat is , net als het loslaten van nul tolerantie van wilde zwijnen, een keuze van de 'maatschapij' ,en als je een keuze maakt dan moet je ook de gevolgen dragen en niet weer, zoals gebruikelijk tegenwoordig, de verantwoordelijkheid leggen bij de landbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.