De Waalse premier Paul Magnette praat met de pers, na een Ceta-bespreking. - Foto: AFP AlgemeenOpinie

‘Ceta lost het probleem niet op’

Eindelijk zijn de Walen overstag. Ze gaan toch akkoord met handelsverdrag Ceta tussen EU en Canada.

Tenminste, zo lijkt het voor dit moment. De komende dagen kunnen nog roet in het eten gooien, de Belgen kunnen de melk alsnog optrekken.

Kan nu in Nederland de vlag uit voor Ceta? Daar zijn goede redenen voor. Lagere grenstarieven bevorderen de handel over en weer. Nederland is bij uitstek handelsland. De Canadese markt biedt kansen, met name voor zuivel.

Bedreigingen

En ja, er zijn ook ‘bedreigingen’, zoals op het gebied vlees. Maar als we de onderhandelaars mogen geloven zijn daar allerlei goede afspraken over gemaakt. Hormoonvlees komt de EU niet in, wordt gezegd. Dierwelzijn, milieu en consumentenbescherming lopen geen gevaar. Dat is vast waar.

‘In de toekomst zal het lastiger worden een eigen koers te varen’

Toch hebben critici in ieder geval één punt. Zelfs als het klopt dat het huidige Europese beleid niet ter discussie staat, dan kun je er niet omheen dat het in de toekomst lastiger zal worden een eigen koers te varen.

Hoe meer verknopingen tussen landen, hoe lastiger het manoeuvreren is. Nieuw beleid moet hoe dan ook passen binnen het verdrag. Dat betekent dus een extra hindernis. En het is nu al zo moeizaam iets voor elkaar te krijgen binnen Europa. De EU heeft een intern geloofwaardigheidsprobleem. Dat lost ze niet op met een verdrag waar zoveel weerstand tegen is, integendeel.

Beheer
WP Admin