Boerenblog

7 reacties

'AH stuurt LTO met een kluitje in het riet'

Gelooft u dat Albert Heijn Delhaize na de fusie niet gaat beknibbelen op de inkoopprijzen van producten van de boer? Ik niet.

LTO kennelijk wel. Een delegatie heeft een gesprek gehad met supermarktketen Albert Heijn. Die verzekerde hen dat de nieuwe combinatie Ahold Delhaize niet gaat praten met boeren en tuinders over lagere inkoopprijzen. En LTO knikte braaf.

Boer betaalt de rekening van fusiewinst

Naïef. AH gaat wel opnieuw onderhandelen met internationale ondernemingen in Nederland en België over de inkoop van voedsel. Ze willen de nieuwe schaalgrootte van Ahold Delhaize uitbuiten. Wel de grote ondernemingen, maar niet de boer. Een lachertje. De boeren zijn immers de grondstofleveranciers van de grote ondernemingen. Voorbeelden: FrieslandCampina, A-ware, Vion, The Greenery, enz.

Die krijgen lagere prijzen voor hun producten. Wie wordt daar de dupe van? Juist, de leverancier, de boer. Die betaalt dan uiteindelijk de rekening van de fusiewinst van Ahold Delhaize.

'Ahold laat boeren met rust', kopt Nieuwe Oogst

Dat LTO zich zo met een kluitje in het riet laat sturen. Ze hebben een gesprek gehad, hoorden een verhaaltje – een sprookje, zou Geert Wilders zeggen – en gingen tevreden huiswaarts. Ze hadden gedaan wat er van hun verwacht werd. Maar boekten geen resultaat.

Waar ik me dan aan erger, is de publiciteit die ze daarna zoeken. In het eigen blad Nieuwe Oogst doen ze verslag van het gesprek met als kop 'Ahold laat boeren met rust'.

Zouden ze het menen? Als dat zo is, hebben ze niks van zakendoen begrepen. Als ze het doen om ons gerust te stellen is het een onderschatting en belediging van de leden. Die hebben donders goed in de gaten dat Ahold en Delhaize alleen maar fuseerden om voordeel uit hun schaalgrootte te halen.

Dat doen we zelf ook. Daarom hebben we Friesland Foods ook met Campina laten fuseren. Ook toen werd ons meer marktmacht beloofd. Vooral de kaas zou veel extra melkgeld kunnen opleveren. Waarom dat niet is gelukt, weet ik niet. Daar krijg je nooit een duidelijk antwoord op. Maar het was zeker de bedoeling.

Machtspositie uitbuiten

Datzelfde wil Ahold Delhaize. Ik vrees dat het ze gaat lukken ook. De supermarkten weten hoe ze een machtspositie moeten uitbuiten. Kijk maar in de winkels. De melkprijs is met tientallen procenten gedaald. Dat zie je niet terug in de prijs van een liter melk in de winkel. Ook de verkoopprijzen van kaas zijn niet noemenswaardig lager geworden.

Er wordt dus flink verdiend aan de boer en dat wil fusieonderneming Ahold Delhaize zo houden. En liefst nog wat meer.

Laatste reacties

 • alco1

  Het LTO is gewillig.
  Maar eerlijkheidshalve zou ik ook niet weten wat je tegen inkoop machtsblokken kunt doen.
  Alleen met tekorten op de melkmarkt heb je iets te vertellen.
  Maar daar hebben we het al zo vaak over gehad.
  Hoe bereik je dat op de grote wereldmarkt.

 • hansvanbergen

  Campina en doc produceren bijna alleen maar 10 kilo oid grote folie kazen. Ik heb nog nooit iemand de supermarkt zien uitlopen met 10 kilo folie kaas. Ik denk dat Campina doc delta en zo helemaal nooit tot zelden kaas leveren aan welke supermarkt dan ook. Hun klanten zijn de kaashandel. Zij kopen de grote kazen, bewerken rijpen indien mogelijk, snijden en zij leveren aan de supermarkten. Bezoekje van lto is puur foto momentje om het ledengeld binnen te hengelen

 • agratax(1)

  @alco1 Tegen inkoopmachtsblokken is maar 1 antwoord. Aanbod machtsblok en die zal er op termijn ook komen door schaalvergroting binnen de landbouwproductie. Zolang de goedkope landen via hun grootschalige plantage landbouw onze prijs dicteren is het eenvoudig wachten tot de familie bedrijven zijn over gegaan in handen van het grootkapitaal. Aan de kant van de inputs, zaden, GWB, krachtvoer wordt het net ook steeds dichter getrokken en wordt de marktmacht steeds verder ingeperkt door de fusie golf. Door deze groeiende macht aan de inkoop en verkoop zijde zal het landbouwbedrijf steeds verder worden uitgeknepen tot alleen het grootkapitaal nog in staat is primaire landbouw te bedrijven.

 • veldhuize001

  AH heeft toch nooit anders gedaan en dat is voor mij de reden dat ik geen cent uit geef bij dat bedrijf.En wat ik dan zo raar vind dat sommige die willen fuseren mag het niet want dan is er geen concurrentie maar als twee grote als ah en die belgische dan mag het zo in eens wel

 • H.Grotenhuis1

  @veldhuize001
  Het enigste wat de EU wil is lage consumentenprijzen, daarom zorgen voor overproductie en geen machtsblok voor de aanbieders.

 • Bennie Stevelink

  Ik weet niet waar Vergaderboer deze column op baseert. In het laatste nummer van Nieuwe Oogst stond in ieder geval een lang artikel over de situatie en het inkoopbeleid van supermarkten. Het was duidelijk geschreven om boeren inzicht te geven waar kansen liggen en waar niet.
  Er werd uitgelegd hoe supermarkten elkaar in de greep houden en dat zij belang hebben bij producten die deze patstelling ontlopen. Bij deze producten liggen kansen voor betere prijzen voor boeren.

  Heb in ieder geval niet de illusie dat je met gewone basisproducten zonder onderscheidend vermogen een betere prijs kunt bedingen. En denken dat LTO dat zou kunnen regelen is natuurlijk helemaal een illusie.

 • koestal

  Boeren mogen geen macht krijgen van de NMA,de retailers kunnen ongestraft fuseren en overnemen,maar o wee als dat een boerenorganisatie dat doet,zoals FC ,dan is het land te klein. Vraag het maar aan Neelie Smit - Kroes van de VVD ,de boeren moeten niet denken ,dat ze de baas zijn! De macht of zeggenschap van de boeren stelt niets meer voor. Het is slavernij voor de consument. De retailers bepalen de prijs.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.