Expertblog

2275 x bekeken 8 reactieslaatste update:12 jan 2016

Zware taak Dijksma als voorzitter milieuministers

Nu Nederland een half jaar EU-voorzitter is geworden, mag staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) de Europese vergaderingen van milieuministers voorzitten. Ze heeft de zware taak om de belangen af te wegen van 28 EU-landen, het milieu, de landbouw en nog veel meer.

Het is als voetballen met 27 tegenstanders tegelijk, als je niet tijdig medestanders vindt.

Een prima start is daarom dat Sharon volgende week naar het Europees Parlement komt, om te zien wat de verhoudingen en wensen zijn. Ze zal dan gauw merken dat de christendemocratische EVP-Fractie de grootste fractie is in het Europarlement. Daar mag ik als CDA'er aan meewerken. Samen met mijn collega's van de sociaaldemocraten vormen we de meerderheid in het parlement.

Kringloopeconomie

Een goede samenwerking maakt veel mogelijk. Waar denk ik dan aan? Ik zal het Sharon en u hier vast verklappen.

Als ze succes wil boeken, doet ze er goed aan om het voorstel voor de kringloopeconomie bovenop de stapel te leggen. De Europese wetsvoorstellen voor minder afval en meer hergebruik bieden grote kansen voor onze bedrijven én milieu.

Milieuregels varkenssector

Belangrijk vind ik dat Sharon ook de helpende hand biedt aan de varkenshouders. Momenteel gaat het erg slecht met die sector, dat hoef ik u niet te vertellen. Sharon kan helpen door eens te snoeien in de Europese milieuregels voor de varkenssector. De grote, verplichte investeringen op het gebied van milieu en dierenwelzijn hebben de kostprijs in de sector gigantisch opgedreven.

Want waarom is de Nederlandse overheid wel bereid om winkelketen V&D te helpen en niet de landbouw?

Natura 2000

Als lid van de grootste fractie zal ik Sharon daarom op het hart drukken om ook te werken aan Natura 2000. Het is velen al duidelijk dat er iets niet klopt met de Europese richtlijnen. Het ene land voert de regels rigoureus uit, het andere houdt wel rekening met boeren in natuurgebieden. Nederland lijkt wel het strengst van alle EU-landen, zo bleek uit mijn rapport 'Land in de knel' van twee maanden geleden.

Diefstal van grond

Een schrijnend geval vernam ik deze week: In Haaksbergen is alwéér een kavelruil gepland, waarbij tientallen boeren hun grond wordt afgenomen voor de zoveelste natuur. Ik beschouw het als diefstal van grond. De Vogel- en Habitatrichtlijnen vragen daar helemaal niet om. Tijd om dat soort uitwassen eens te corrigeren. Nederland en Europa willen immers betere regelgeving?

En wat te denken van de milieuregels voor biomassa en mest?

Milieu én landbouw vooruit helpen

Volop belangrijk werk dus voor Sharon. Met goede plannen kunnen we samen Europa, het milieu en de landbouw vooruit helpen. Want daar doen we het ten slotte voor.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Zo lang landbouw geen enkele prioriteit heeft zal er niet veel veranderen en blijven schreeuwers van natuur en milieu
  het voor het zeggen houden.
  Een voordeel is misschien dat Charon Dijksma ,n paar jaar op landbouw heeft gezeten zo dat ze tenminste een beetje
  weet waarover ze praat dit in tegenstelling van de rest die allemaal maar wat lopen te kwaken zonder dat ze weten wat landbouw nou eigenlijk inhoud en alleen maar tot grote schade leidt.

 • Noordam2

  Sharon staat haar "mannetje", dat hebben we op landbouw kunnen zien.

 • melkveehouder .

  Beste Annie. Veel respect heb ik voor je bijdragen en inzet voor de landbouw. Maar tevens schaam ik me diep voor de rol die het CDA speelt bij het beleid van de Waterschappen waardoor landbouwers letterlijk verzopen worden voor het electoraal c.q. natuurbelang.Voor tekst en uitleg ben ik graag beschikbaar als daar behoefte aan is. Mijn gegevens zijn bij Boerderij bekend neem ik aan.

 • hansvanbergen

  Beste melkveehouder u kunt ook zelf contact opnemen met Annie. Mevrouw Schrijer Pierik. Mooie woorden weer. Maar wat hebt u zelf gedaan voor de boeren? Zo genieten de melkveehouders in heel Europa van de spreiding van de superheffing in 3 jaar. In Nederland niet. Daar zag het CDA het nut niet van in. Bedankt daar nog voor!!. Inmiddels hebt u kunnen lezen in dit blad dat loonwerkers 250.000 euro bij moeten lenen om 500.000 euro aan openstaande facturen te kunnen hebben. Mecahnisatiebedrijven gaan op de fles. Leasemelk moet nog betaald worden.

 • hansvanbergen

  35% van de melkveehouders zit bij de bank in zwaarbeheer. Voerleveranciers kunnen niet uitleveren omdat rekeningen niet betaald zijn. Allemaal zaken die u hier op de Boerderijsite had kunnen lezen. derhalve stel ik vast dat u en uw CDA fraktie er toch wel weer behoorlijk naast zat. U inschatting was zeer ver naast de realiteit. Vervolgens meld u trots 30 miljoen binnehaalde voor de sectoren. Geld waar geen 1 boer ooit 1 euro van ziet!

 • hansvanbergen

  U zult derhalve ook wel begrijpen dat ik, net als de meeste andere boeren, me nog wel 30 miljoen keer zal bedenken alvorens ooit nog eens op het cda te stemmen.

 • hansvanbergen

  Overigens een ander punt had u had kunnen maken is het opheffen van de Rusland boycot. Boeren en boerinnen om in uw termen te blijven en de tuinders worden enorm geraakt door deze boycot. terwijl het westen wel optrekt met Rusland tegen Siyrie. Belachelijk dus. Is het de schuld van de boeren dat de MH 17 neergehaald werd? Nee dat kwam door laksheid van de politici. Zij vierden alweer vakantie terwijl zij verantwoordelijk waren voor de veiligheid van de vluchtroutes. Uw CDA en uw EVP zijn alleen maar blij met de boycot. immers er is in Europa mooi goedkoop voedsel en dan hoeven de lonen weer niet teveel omhoog en dat helpt bij de huidige financieele chaos in Europa. En zo wringt u de boeren en tuinders nog verder uit. En daarmee alle toeleveranciers en een belangrijk deel van het platteland. Dat wat ooit uw stemmen waren.

 • melkveehouder .

  @Hansvanbergen. Als Annie oprecht geïnteresseerd is, dan leest ze de reacties op haar blog. Als ze het voornemen heeft deze misstanden aan de kaak te stellen c.q. aan te pakken, dan weet ze me wel te vinden. Ik heb op haar blog gereageerd omdat ze eerder aangaf tegen de aanleg van (nieuwe) natte natuur te zijn. Maar haar eigen partij werkt voor én achter de schermen nauw samen met de natuur beherende organisaties waarvan de agrarische sector de dupe wordt. Vooral de Waterschappen kunnen er wat van!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.