Boerenblog

3645 x bekeken 16 reacties

Wakker Dier: vriend of vijand van boer?

Je hoeft het niet met Wakker Dier eens te zijn, maar hoe de stichting supermarkten aanpakt, daar kan de landbouwsector nog wat van leren.

Regelmatig zie ik op Facebook berichtjes voorbijkomen in de trant van: 'De Wereld kan heel goed zonder Wakker Dier, maar niet zonder boeren'. Soms kan ik de frustratie die ervan afdruipt wel begrijpen. Je hoeft het ook niet altijd met Wakker Dier eens te zijn, maar wat de stichting doet, doet ze goed. Daar kunnen we als landbouwsector echt iets van leren.

Niet consument, maar super moet kiezen voor diervriendelijker vlees

Een van de grote successen is toch wel dat ze de grote supermarkten hebben kunnen overtuigen over te stappen op 1 ster-kippenvlees. Dat is echt knap en bovendien goed voor de boeren die geïnvesteerd hebben in diervriendelijkere stallen. Als je diervriendelijk vlees naast minder diervriendelijk vlees in het schap legt, legt het diervriendelijke vlees het 9 van de 10 keer af tegen het minder diervriendelijke. Maar dankzij de slimme actie van Wakker Dier hoeft de boer die op verzoek van 'de publieke opinie' gekozen heeft voor diervriendelijker vlees, niet meer af te wachten of de consument daarvoor ook wil betalen als deze kan kiezen. Nee, zet de supermarkten onder druk en laat hen kiezen voor diervriendelijker producten voor een hogere prijs. Ik ben benieuwd of de zuivel dat voor elkaar krijgt met weidemelk. Voor mij is dat geen onderwerp van discussie, ik weet wel dat koeien het in de stal prima voor elkaar hebben bij de doorsnee-boer. Maar als de consument weidemelk wil, moet hij er ook voor betalen.

Wakker Dier weet supermarkten te overtuigen

In Wakker Dier heeft de boer een partner die de supermarkten weet te overtuigen. Want als het van de individuele consument of de politiek moet afhangen, vergeet het dan maar. Dan moeten de koeien naar buiten en kun je in het schap concurreren met goedkopere melk zonder weidegang.

Vorige week liep ik in de supermarkt en zag ik de actie van Jumbo met lage prijzen voor vlees. En dan niet voor een week, nee, voor een heel jaar! Dus dankzij Jumbo krijgen varkenshouders ook in 2016 te maken met lage prijzen voor hun vlees. Gelukkig zag ik dat Wakker Dier hier meteen tegen ageerde. Hopelijk stopt Jumbo met deze actie en gaan de prijzen eindelijk weer eens omhoog. Wellicht toch zinvol om als sector eens met Wakker Dier te gaan praten over hoe we samen het dierenwelzijn kunnen verbeteren evenals het inkomen van de boeren die vooroplopen qua dierenwelzijn.

Slimme, gelikte campagnes

Naast dat ze het strategisch goed doen door de supermarkten aan te pakken en niet meer boeren lopen te jennen, hebben ze ook een zeer goede campagne: gelikt en slim. Ook hiermee kun je het wel of niet eens zijn en zeggen ja dat zijn excessen, maar toch goed gedaan. Ik zag pas nog een video over de melkveehouderij in de Verenigde Staten en ik moet zeggen: knap werk Wakker Dier. Leuke jongedame die aan de hand van beelden laat zien hoe het zit. Ben het er niet helemaal mee eens, maar toch goed gedaan. Kunnen we als sector iets van leren!

Ook veel goede initiatieven vanuit de sector

Doet de sector het dan slecht? Nee, zeker niet. Er zijn vele goede initiatieven, maar het kan nog beter. Met name op het gebied van publiciteit zoeken en het uitbannen van excessen in de sector zelf. In een video van Eyes on Animals is te zien hoe een chauffeur met een stok de kalveren uit de auto drijft. Dat kan echt niet meer en is koren op de molen van Wakker Dier en consorten. Bovendien is het slecht voor de mensen in de sector die het wel goed doen.

Over de goede initiatieven vanuit de sector kan ik veel schrijven, maar ik belicht er hier even drie. De Streekboer is een geweldig initiatief om lokale producten met een meerwaarde direct aan de klant te verkopen. Een tweede is Vetvice, met knuffelbox en zorghok voor respectievelijk kalf en moeder. Moederkoe likt het kalf en koe word ter plekke gemolken: stressvrij voor koe, kalf en boer! Een goed initiatief om toch tegemoet te komen aan de discussie over kalveren bij de koe, maar dan op een manier die goed is voor zowel koe en kalf als boer. Ook de Vereniging Agrarisch Natuurbeheer, LTO Weststellingwerf en Plaatselijk Belang Sonnega Oldetrijne leveren via een multimediale fietsroute een leuke bijdrage aan de communicatie richting de consument.

Laatste reacties

 • farmerbn

  René Kremers en Hans Huibers zijn naief. Wakker dier is een vieze en gemene organisatie die steeds anderen chanteert. Ze gebruiken valse argumenten en bespelen naieve (jonge) mensen. Einddoel is dat we allemaal vegetarier moeten worden. Als iemand geen vlees wil eten dan moet je dat respecteren maar je wil opleggen aan anderen door de supermarkten te chanteren is vuil spel. Daarnaast moet je bedenken dat een plus op de gangbare prijs maar even duurt dus de boer gaat er nooit op vooruit. Extra inspanning voor hetzefde geld. En produceer je één ster dan moeten dat er twee worden enz. Niet dromen en nooit samenwerken met wakker dier.

 • Zuperboer

  WD heeft maar een doel: VEGANISME, de manier waarop dit doel behaald kan worden is geen item voor hen # Naief

 • Snel

  wakkerdier probeert via de supermarkt chantage de boeren `t land uit te krijgen

 • veldzicht

  Zo lang er bij wakkerdier alleen maar vegetariërs/veganisten zitten geloof ik die z.g. goede bedoelingen voor de boer niet.
  Het liefst trappen ze ,net als de andere milieu organisaties en linkse partijen / D.66 ,alle boeren zo snel als mogelijk het land uit.

 • veldzicht

  Ps.Op een klein kromgewerkt biologisch boertje na die mag nog even blijven als hij z,n dieren niet laat slachten.

 • oorspronkelijk

  toch niet alle boeren:plantaardig eiwit is ook een boerenzaak
  efficiëntie van beschikbaar voedsel 1kg dier-5/6kg planteiwit
  ik ben een omnivoor dus dit raakt mij
  objectiviteit is een must voor een gedragen opvatting.
  hoezo de wil opleggen LTOactie melk moet???????

 • xw

  graag allemaal de oogkleppen afdoen

 • WGeverink

  Bij vlees en zuivel is het probleem dat de productie niet geregeld is. Boeren proberen hun verliezen te compenseren met volume. Wat de winkels proberen te doen is winst maken door AL het product te verkopen middels de juiste volume/prijs verhouding. Als ze de prijs omhoog gooien blijven zij en ook de boeren er mee zitten. Veel boeren denken dat chronische overproductie een betere financiele positie geeft. Massa is kassa! Zo lang dat het geval is haalt het chanteren van de winkelketens door wakker dier niks uit.

 • koeboertje

  Direkt in de verdediging met krachtige taal hierboven.

  Dat is nu net wat er misgaat in de comunicatie vanuit de agrarische sector , jullie voelen je aangevallen dat maakt je zwak.

  Bekijk het positief en probeer door de akties van wd een betereprijs voor de producten te krijgen.
  Zelf hebben we nog nooit een betere prijs kunnen afdwingen van de supermarkten .of wel soms?

 • Bennie Stevelink

  Samenwerken met WD voor 30% van de productie. De andere 70% moet buiten Nederland worden afgezet tegen gangbare marktprijzen.
  Onlangs hebben de supermarkten de zuivel gedwongen om het weidemelklogo open te stellen voor buitenlandse melk. Hiermee kunnen ze de Nederlandse weideboeren uitspelen tegen buitenlandse. WD laat dit gewoon gebeuren.

 • koeboertje

  Dat bedoel ik maar mozes hadden we wd niet voor ons karretje kunnen spannen om dit te voorkomen?

 • W Geverink

  Een probleem beste koeboertje is dat boeren over het algemeen (en tegenwoordig ook de melkveehouders) er als een zootje ongeregeld maar een beetje op los produceren. Men is er van overtuigt en doodsbenauwd dat als men productie zou minderen anderen onder de kostprijs door blijven produceren om het ontstane vacuum op te vullen. De wet van vraag en aanbod bestaat volgens velen niet en het maakt niks uit dat er bijvoorbeeld enkele miljarden liters melk op een overvolle markt gedrukt worden. Dat de boeren slecht draaien ligt aan het feit dat er te veel product op de markt is en de onwil om de productie te sturen. Te veel aanbod maakt de boeren zwak.

 • fietskip

  Sorry hoor maar als de boeren samen de productie gaan afstemmen krijgen ze de nma op hun dak. Als supermarkten dat gaan doen mag dat. Alles voor een lage voedselprijs daar is het de politiek om te doen. Als de europese boeren de productie afstemmen komt het van buiten europa. Zolang daar niets aan gebeurt is het zinloos aan productiebeperking te doen evenals te veel te produceren. En Rene, als jij accepteert dat je mensen mag chanteren zou ik er toch nog eens over na denken. Stel je voor dat ik iedereen mag chanteren incl politici, in wat voor wereld leef ik dan. Dat dat door veel mensen word geaccepteerd betekent alleen dat ze zich nog niet realiseren wat ze eigenlijk zeggen. Ze zouden er iets verder over na moeten denken.

 • DJ-D

  Naïevelingen. Wakker dier zijn zogenaamde dierenliefhebbers. Veganisten. Ze willen dat vlees duur wordt zodat men gaat minderen liefst stoppen. Ze willen een boer niet helpen, dat doet zelfs je bedrijfshulp of voerleverancier niet. Ze willen geld aan je verdienen. Dat filmpje waarin dieren worden mishandeld. Die betreffende boer moet flink aangepakt worden. Dat is dierenleed. In Nederland zijn daar ook regels en instanties voor die dit aanpakken. Nvwa dierenarts dierenbescherming. Wakker dier is dus niet nodig. Als wakker dier zogenaamd macht heeft dieren goed wil verzorgen en dingen kan veranderen, waarom creperen er dan nog steeds grazers in de oostvaarders plassen. Niet interessant om tegen te schoppen gaat ze donateurs en achterban kosten.

 • Marcel v

  Wakker dier is een gevaarlijk clubje dat als doel heeft iedereen vegetarisch te krijgen. Wel knap dat ze met 9 mensen de boeren en supermarkten op de knieën krijgen.....

 • alco1

  Marcel. Eén pedofiel kan alle jonge ouders in paniek brengen.
  Afbraak is zoooooo gemakkelijk.
  Zelf laten zien hoe het moet zou pas respect afdwingen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.