Redactieblog

2539 x bekeken 5 reacties

Rutte kan ook zijn chauffeur sturen

Premier Mark Rutte sprak in Dronten op een landbouwbijeenkomst van de VVD. De minister-president laveert behendig langs de lastige landbouwonderwerpen. Kamerlid Helma Lodders verschijnt op het toneel als het echt inhoudelijk lastig wordt.

Een avondje met minister-president Mark Rutte is altijd gezellig. Afgelopen week trad hij op in Dronten, in het hoofdprogramma van het landbouwevent van de VVD. Als het over de landbouw gaat, weet de premier altijd de goede toon aan te slaan. De gemeenplaatsen staan vast gegrift op zijn harde schijf: wij zijn de tweede landbouwexporteur van de wereld en overal in de wereld staat de Nederlandse landbouw hoog aangeschreven, we moeten trots zijn op onze boeren en tuinders.

De premier staat op al zijn handelsmissies weer verbaasd over de innovativiteit en inventiviteit en handelsgeest van de Nederlandse land- en tuinbouw, zegt hij.

Wageningen bekend als woonplaats Pechtold

Rutte maakt steeds hetzelfde kwinkslag over Wageningen: In Nederland is Wageningen vooral bekend als de woonplaats van D66-fractieleider Alexander Pechtold, maar in het buitenland kennen ze Wageningen van de beste landbouwuniversiteit van de wereld.

En dat andere grapje over Nederland: Wilt u even uw vinger van de wereldkaart halen? Ja, daar, onder uw vingertop lag Nederland.

Als het te specialistisch wordt, schakelt de premier desgewenst zijn secondanten in. Op landbouwbijeenkomsten is dat steevast Kamerlid Helma Lodders. "Moeilijke vragen kan ik zelf wel beantwoorden", zegt Rutte dan, "maar deze vraag laat ik graag over aan Helma Lodders." En zo krijgt zij de vragen over de fosfaatrechten en de pacht. Misschien is het maar beter ook, dat Rutte de details van die dossiers niet kent. Als politiek leiders zich te nauw met inhoudelijke dossiers gaan bemoeien, worden de oplossingen doorgaans politieker, maar minder uitvoerbaar.

Op een bijeenkomst in Dronten deze week wilde Rutte zelf nog wel antwoord geven op de vraag over het verbod op de nertsenhouderij. Nee, hij was zelf geen voorstander van het verbod. Maar nu het verbod in het staatsblad staat, kan hij er niet onderuit de wet uit te voeren. "Zo werkt dat in een democratie."

Makkelijke vragen voor de chauffeur

En passant vertelt hij de grap over Einstein en diens chauffeur. Dat de chauffeur de inleiding van zijn baas zo vaak had gehoord, dat hij die uit zijn hoofd kende. "Dan doe jij de inleiding toch?", suggereerde Einstein. Toen de vragen kwamen repliceerde de chauffeur de moeilijke vragen met de opmerking: "Moeilijke vragen beantwoord ik graag zelf, maar makkelijke vragen laat ik graag door mijn chauffeur beantwoorden", waarbij hij verwees naar Einstein.

De impliciete boodschap van Rutte was duidelijk: eigenlijk weet hij niets van de landbouw. De chauffeur van Rutte zou de premier gemakkelijk kunnen vervangen op een landbouwbijeenkomst - zolang Helma Lodders er maar bij is om de moeilijke vragen te kunnen beantwoorden. Een nadeel van de afwezigheid van de minister-president: zonder hem is het een stuk minder grappig.

Laatste reacties

 • wienbemelmans

  Deze man is totaal onbetrouwbaar lult met iedere wind mee
  daar worden we als boer niet beter van ,hij praat je mooi naar de mond ,en zo lopen er in Den Haag een heel stel rond,alleen goed om eigen zakken te vullen.

 • A1967

  Totaal disrespect van de auteur voor de landbouw en iedereen die er zijn boterham mee moet verdienen,
  om de conclusie te trekken dat Rutte alleen voor de gezelligheid aanwezig moet zijn terwijl hij als premier en als meest rechtse minister van algemene zaken ooit, mede verantwoordelijk is voor veel verkeerde beslissingen.

 • oorspronkelijk

  dit is rechts liberaal niet ingrijpen markt regelt alles. Dus worden de laatste jaren rijke/rijker armen/armer. Links is socialer, humaner en staat voor een eerlijker verdeling.Boudewijn de Groot zong ooit:Liever dat nog dan de zakenman die de concurent verslagen vind zelf haast failliet gaat.In fietsen met het kind 1973

 • ep

  Hoe sterk is de eenzame fietser. Inderdaad 1973

 • pinkeltje

  Voor wie het nog niet weet: van de VVD hoef je als landbouw niks te verwachten. Van D66 trouwens ook niet. Mevrouw Kroes heeft er ook wel ideeën over: er zijn veel mooiere sectoren om in te investeren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.