Commentaar

1330 x bekeken

Productiestijging kan met behoud diversiteit

De uitdaging is serieus: in 35 jaar stijgt de wereldbevolking met 2 miljard naar 9 miljard mensen. Hoe kunnen we al die monden voeden?

Het welvaartsniveau stijgt en de vraag naar dierlijke eiwitten neemt daarmee toe. Klimaatverandering bedreigt traditionele productiegebieden. Water zakt diep weg in de bodem; de bodem verschraalt. Niet in de laatste plaats ook door uitputting door boeren en multinationals, althans dat is de heersende opinie. Menige organisatie waarschuwt voor teruggang in biodiversiteit.

Meer graan én minder middelen

Die dreiging is er wel degelijk; maar het kan ook anders. De wereldvoedselorganisatie FAO meent dat boeren in de wereld best meer graan kunnen produceren met minder middelen, terwijl het ook nog goed is voor natuur en milieu. De organisatie vroeg wetenschappers te beschrijven hoe boeren hun opbrengsten van tarwe, mais en rijst verhogen zonder dat dit ten koste vaat van bodem en biodiversiteit. Het werk is gebundeld in het boekwerkje Save and Growth in Practice. Het is goed dat de FAO concrete voorbeelden in Malawi, Zambia of China beschrijft. De discussie krijgt zo een ander gezicht. Het kan ook als voorbeeld gelden.

Toegang tot en verdeling van water

Het wereldvoedselvraagstuk gaat overigens verder dan alleen productie. Strijd om macht, toegang tot water en verdeling zijn onmiskenbare facetten uit het verleden, en voor de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.