Redactieblog

2374 x bekeken

Onderwijsministerie moet leren van groen onderwijs

Eerst moet het Onderwijs-ministerie op de schop, en daarna kan het groene onderwijs daaronder komen, blogt Dirk Strijker. Want EZ heeft de onderwijszaakjes beter voor elkaar dan het ministerie van Onderwijs zelf. Hoe dan ook, de discussie over het verschuiven van het groene onderwijs naar OC&W is opnieuw opgelaaid.

Vlak voor kerst was er in de Tweede Kamer weer heisa over de plek van het groene onderwijs. De Kamer vindt dat het groene onderwijs naar het ministerie van Onderwijs (OC&W) moet. Het zit nu nog bij Economische Zaken (EZ), want het is meegekomen toen het ministerie van Landbouw werd overgenomen. Vroeger was zo’n overgang onbespreekbaar: het ministerie van Landbouw was het op een na kleinste ministerie van Den Haag. Het groene onderwijs en de bijbehorende instituten maakten bijna de helft van de begroting ervan uit. Verlies van het groene onderwijs aan OC&W stond daarmee gelijk aan het opheffen van het ministerie van Landbouw. Dat argument speelt nu geen rol meer; groen onderwijs is nog maar goed voor 8% van de begroting van Economische Zaken.

Waarom klein stukje van onderwijs onder EZ?

Het aloude argument voor het verschuiven van groen onderwijs naar OC&W is dat dat ministerie over onderwijs gaat, en waarom zou nu een klein stukje van het onderwijs onder een ander ministerie moeten vallen? Vrijwel alle wetten en regels voor het onderwijs gelden ook voor het groene onderwijs; EZ-minister Henk Kamp tekent al die wetten en regels mee. Het tegenargument is dat het groene onderwijs algemeen gezien wordt als een voorbeeld van hoe het zou moeten: dicht bij de praktijk, stevig op duurzaamheid gericht en nog sterk internationaal georiënteerd ook.

Columnist Dirk Strijker.<br />Foto: Jan Willem van Vliet
Columnist Dirk Strijker.
Foto: Jan Willem van Vliet

Kabinet stelt zaak uit en gaat onderzoek doen

Ik ben een van de weinigen in de landbouw die al 40 jaar voorstander is van de verschuiving naar OC&W (en haar voorgangers, want ministeries veranderen nogal eens van naam). Mijn redenering is simpel; onderwijs hoort bij Onderwijs, waarom heet het anders ministerie van Onderwijs? De Kamer vindt dat nu ook; een grote meerderheid van VVD tot SP heeft het kabinet opgeroepen die verschuiving door te zetten, met precies hetzelfde argument.

Groen onderwijs doet het goed en heeft voorbeeldfunctie

De tegenstanders; het CDA, de SGP en merkwaardigerwijs de PvdA én de direct betrokkenen in het groene onderwijs, volgen een heel andere redenering. Die wijzen op de kwaliteit en de voorbeeldfunctie van het groene onderwijs, om het te laten zoals het is. Het kabinet heeft geen trek in gedoe en schuift de hele discussie voor zich uit: ze gaan een onderzoek doen.

Ontsla minister van Onderwijs, neem voorbeeld aan EZ

De tegenstanders hebben natuurlijk een punt; groen onderwijs doet het goed. Dat lijkt me een goede reden om OC&W op de schop te nemen. Ontsla de minister, de staatssecretaris en de hele ambtelijke top en vervang ze door mensen van EZ die er wel verstand van hebben. Het niet-groene praktijkonderwijs in de grote steden, de roc’s, zouden veel baat kunnen hebben bij de 'methode Economische Zaken'. Als OC&W eenmaal net zo goed functioneert als de onderwijs-afdeling van EZ, zal niemand meer bezwaar kunnen hebben tegen het verschuiven van groen onderwijs naar Onderwijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.