Foto: Mark Pasveer AlgemeenOpinie

Muizen vragen om onderlinge verzekering

De landbouwkundige schade door de muizenplaag in 2015 bedroeg zo’n €73 miljoen, gemiddeld ruim €1.500 per hectare. De kans is groot dat zo’n plaag opnieuw optreedt, stellen onderzoekers.

En die kans is het grootst in het reeds getroffen gebied: het open Friese klei- en veenlandschap. Daar zijn de randvoorwaarden het gunstigst voor een explosieve vermeerdering van muizen.

Preventieve maatregelen

De onderzoekers raden aan een Early Warning System op te zetten en op bedrijfsniveau preventieve maatregelen toe te passen om de eventuele schade te minimaliseren. Ze adviseren het waterpeil te verhogen tot 80 centimeter onder maaiveld, te beweiden, mest minder diep te injecteren, te voorkomen dat grasland lang de winter ingaat en percelen mais als brandgangen in te zetten.

Grondwaterpeil verhogen leidt tot lagere opbrengst

Enkele maatregelen, zoals voorkomen dat gras lang de winter ingaat, zijn goede landbouwpraktijk. Maar een aantal andere zetten de tijd vele jaren terug. Denk maar aan verhoging van het grondwaterpeil die zal leiden tot lagere opbrengsten. Daarnaast geeft doorvoeren ervan dan wel een kleiner risico, maar het sluit een hernieuwde plaag niet uit.

Verzekeren

Schade zal blijven ontstaan, en dan ook nog eens onder reeds getroffen ondernemers. Of die dat wel kunnen lijden, is maar de vraag. Tegen risico’s die je niet dragen kunt, moet je je verzekeren. Daar zijn ook kosten mee gemoeid, maar minder dan bij niet-verzekeren. Een onderlinge verzekering lijkt daarvoor de beste kansen te hebben. Wie pakt die handschoen op?

Beheer
WP Admin