Commentaar

1 reactie

Kaasroof verontrustende ontwikkeling

In het afgelopen jaar werden, voor zover nu bekend is, verspreid over ten minste zes boerenbedrijven grote partijen kaas ontvreemd. Een curiositeit of een serieus probleem?

Een trekker of zitmaaier ongemerkt uit een kapschuur halen is een koud kunstje. Veel boeren laten de sleutels gewoon in het contactslot en vrijwel geen trekker is effectief tegen diefstal beveiligd. De buit levert een mooi bedrag op. Een beetje moderne trekker levert in het criminele circuit, meestal met eindbestemming Oost-Europa, al snel meer dan 25.000 euro op.

Kaasroof

Maar dieven hebben ontdekt dat het ook heel lucratief is om ambachtelijke Hollandse kaas te stelen. Een partij van 2.000 kilo boerenkaas heeft al een verkoopwaarde van circa 18.000 euro. Dat ze hiervoor dan wel zo'n 165 kazen van 12 kilo per stuk in een voertuig moeten zeulen, nemen ze kennelijk graag voor lief. Twee keer zo'n roof, en de opbrengst is al meer dan die van een trekker.

Wellicht is de pakkans bij kaasdiefstal geringer dan van landbouwvoertuigen, waarvan via serienummers de herkomst te herleiden is. En de aangescherpte grenscontroles in de EU zullen het voor de criminelen moeilijker maken om grote voertuigen nog ongezien te smokkelen.

Beveiliging bij boeren

Trekker of kazen, de agrarische sector is een gemakkelijk doelwit van dieven. Een genoemde oorzaak is dat veel bedrijven in het mkb de laatste jaren serieus werk hebben gemaakt van diefstalpreventie. De agrarische sector is daarin achtergebleven. Daar kun je als boer in ieder geval wat aan doen door te investeren in beveiliging. Van een opritverklikker of een camera tot aan een pinautomaat voor een boerderijwinkel.

Eén reactie

  • el

    Een goede waakhond schrikt ook af!

Of registreer je om te kunnen reageren.