Redactieblog

11 reacties

Boer zijn (2): De boer als manager

Hans is duidelijk over zijn toekomst als boer. "Bij mij moet managen de hoofdzaak zijn”, zegt hij.”Het echte werk wil ik uitbesteden. Voor het melken zijn er de robots."

"Ik wil trouwens niet alleen werken op de boerderij", zegt Hans. "Op den duur moeten er minimaal twee medewerkers bij."

"Hoe groot moet dat bedrijf dan zijn?", vraagt Hanna.

"Toch wel 600 tot 700 koeien", zegt Hans. "Je krijgt hogere kosten door mechanisatie, werk uitbesteden en het loon van de medewerkers. En zelf wil ik in ieder geval zo veel verdienen dat ik er royaal van kan leven, met vakantie en vrije tijd. Een sociaal verantwoord leven. Dat moet kunnen, anders doe je het niet goed."

"Je had beter in Amerika kunnen blijven", kan ik niet nalaten te zeggen. "Daar had je een groot bedrijf te midden van nog grotere bedrijven. Dat is een andere schaal dan hier. Je moet je aanpassen aan de mores van het land waarin je woont. Dat verwachten wij van vluchtelingen ook. Jij stapt met dat grote bedrijf dat je wilt over de gevoelens van de maatschappij heen. Dat kan in ons land niet. Daar moet je rekening mee houden."

'Over 30 jaar is een bedrijf met 700 koeien heel gewoon'

"Het wordt geen te groot bedrijf", werpt Hans tegen."Je moet naar de toekomst kijken. De grens van het aantal koeien schuift steeds sneller op naar boven. Over 30 jaar ben ik begin 60. Ik garandeer je dat dan een bedrijf met 700 koeien heel gewoon is. Er zijn dan nog veel grotere bedrijven. Je moet je spiegelen aan je concurrenten in het buitenland. Rijd eens één dag met de auto naar het oosten en je bent in Oost-Duitsland. Daar is een bedrijf met 2.000 koeien heel gewoon. Daar is de boer ook manager en doen arbeiders het werk. Ze produceren voor dezelfde markt als wij. Wij moeten gewoon mee, anders prijzen wij ons uit de markt."

"Wij hebben het dus altijd verkeerd gedaan", zegt Hanna ietwat bedrukt.

"Nee, jullie deden het goed in jullie tijd. Ik wil het doen zoals het past in mijn tijd", antwoordt Hans.

Dat kan alleen omdat Hanna en ik altijd hard gewerkt en zuinig geleefd hebben, denk ik. Maar ik zeg het niet. Ambitie moet je niet afremmen.

Lees ook Boer zijn (1): Wat voor boer wil ik zijn?

Laatste reacties

 • Edje2

  ik geloof er niets van dat dat de toekomst is......

 • geen boer

  onder de komende omstandigheden met lange prijsdalen en korte pieken zal de snelle opschaling zeker doorgaan. Door de dure grond alhier zal het zoals in Oost-Duitsland nog nog niet zo snel worden, kijk eerst maar eens iets dichter bij huis, naar Engeland bijvoorbeeld. Daar zijn veel bedrijven van 350 tot 600 koeien, en die eigenaren zitten niet alleen achter het bureau hoor. Daar wordt, in de weekeinden bijvoorbeeld, nog behoorlijk in de melkput gestaan.
  Typerend is een overzichtelijke bedrijfsvoering met vaste dagen voor vaste werkzaamheden, analoog aan de varkenshouderij. Jongvee wordt door velen niet aangehouden, alle vervanging aangekocht.
  Zo zijn daar in het verleden, en nu weer, lange prijsdalen overleefd. Veel volume met zo min mogelijk vaste kosten. Net als in vele andere bedrijfstakken natuurlijk.

 • farmerbn

  Je kunt natuurlijk een landbouwbedrijf heel groot maken en bij overname of lage prijzen problemen krijgen. Je kunt ook in iets heel anders investeren bv garageboxen, opslagschuren of aandelen nutreco, ahold en bayer. Stop je niet alle eieren in hetzelfde (melkvee)bedrijf dan zijn de geldstromen gespreid en de overname makkelijker. Het ene kind dit en de andere dat. Daarnaast wordt je van geld verdienen met verhuren of handelen niet moe (in het weekend).

 • alco1

  Hans zijn motivatie zie je veel meer.
  Men wil best werken, maar ook tijden dat je alles van je kunt afschuiven.

 • vink

  Ik wens Hans veel succes, maar hij gaat het niet redden met zijn plannen. Schaalvergroting leidt in NL niet tot een lagere kostprijs. Krijgt nog wel een midlifecrisisje.

 • Rip

  Als je de lijnen doortrekt uit het verleden zit Hans er niet ver naast. Wie had 30 jaar geleden gedacht dat 100 koeien nu een gemiddeld bedrijf is? Hoe groot de bedrijven precier worden weet ik ook niet. Onze buren hebben nu al ruim 400 koeien en niemand kijkt daar raar van op. Ik denk juist dat de bedrijven die niet groeien ten dode zijn opgeschreven.

 • veldzicht

  Als het waar is wat Hans zegt zullen toch ook 6 van de 7 boeren moeten stoppen de komende 30 jaar ,de mensen gaan echt niet meer consumeren en nog meer export moet ik nog maar zien,zuivel produceren kunnen ze in het buitenland ook wel of anders leren ze het wel.

 • Peltjes

  Ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat Duitsland aan een wet werkt, die bepaald dat nieuw te bouwen stallen niet groter mogen zijn dan 600 koeien. De desbetrefende boer melkt nu 600 koeien maar wil dit jaar nog een stal van 1200 i.v.m. deze wet. Ook de millieu beweging en burgers in Duitsland roeren zich steeds meer tegen grootschalige veehouderij volgens deze boer.

 • agratax(1)

  Hans laat zich vermoedelijk leiden door de Amerikaanse manier van (melk)vee houden, geen of weinig grond en aankoop van voer. Prachtig!! Maar zijn de Nederlandse akkerbouwers bereid om de (ruw)voerkosten voor Hans zijn groei bedrijf laag te houden? Willen zij Hans aan een goede boterham helpen ten koste van hun eigen inkomen of kan Hans zich permiteren om de hele voederwinning van eigen land te bekostigen? Ik vrees dan het vakantiegeld dan besteed moet worden aan de broodnodige uitbreiding van grond en dieren om over dertig jaar zijn >600 dieren te hebben. Aankoop van drachtige vaarsen zal niet minder kosten dan het zelf optrekken van deze dieren of wil Hans de kalverfokker financieel uitkleden?

 • el

  Dat bedrijven groter worden staat vast maar600 koeien per bedrijf in NL???

 • koeboertje

  Als niet graag vieze handen krijgt maar graag regelt kun je beter in het bedrijfsleven een baan als manager zoeken verdien je veel meer , elk weekend vrij en enkele weken vakantie per jaar.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.