Boerenblog

laatste update:11 feb 2016

Boerenerf gevaar voor kind, net als stadsverkeer

Een boerenerf is gevaarlijk voor kinderen, maar een stadse omgeving ook. Trottoir? Zebrapad? Wat zijn dat?

Nu we FJ hebben, schiet het vaak door me heen: is het hek dicht? Is FJ nog in de tuin? Is de deur op slot? Ik moet er níet aan denken dat ons overkomt wat helaas elk jaar wel ergens voorvalt: een ongeluk op een boerderij met een kind. Op de boerderij in Zweden waar ik werkte, was ooit een achtjarig meisje verongelukt. De kinderen zaten gezellig in de bak van de shovel. Vader liet alle kindjes uitstappen en ging door met zijn werk, niet beseffende dat zijn dochter nog in die shovelbak zat. Ze viel ­eruit, kwam onder de shovel terecht en overleed. Onherstelbaar verdriet, gemis en wat een schuldgevoel. Het leek opgesloten in het geheugen van het bedrijf. Niemand zei iets, maar overal voelde je het verdriet en het grote ongeloof.

Groot en goed hek om de tuin

Maar wat kun je doen? Extra voorzichtig zijn, een groot en goed hek om de tuin. Altijd maar in de gaten houden. Leren dat FJ altijd even zwaait naar opa als die op de trekker zit en wacht tot opa terugzwaait voor hij verder loopt. Dan weet opa dat FJ ook op het erf is. Als ik met FJ het erf op loop, moet hij altijd naar papa roepen tot we papa vinden. Met dergelijke regels leert hij hopelijk dat als ooit onverhoopt een gevaarlijke situatie ontstaat, hij zich een beetje kan redden. Maar zekerheid, helaas, biedt het leven nooit. Dus op het bedrijf en bij ons thuis doen we onze uiterste best en lopen drie keer naar het hek als we niet zeker weten dat het op slot is. Iedereen die binnenkomt voor de koffie, vraag ik een keer extra of ze het hek op slot hebben gedaan. Een boerenerf kent immers heel veel gevaren.

Boerenerf gevaar voor kind, net als stadsverkeer

 

Stad is zeker zo gevaarlijk voor een kind

En toen gingen we naar de stad. Met trottoirs. En zebrapaden. En fietsers en auto’s. En je zult het meemaken nu FJ niet meer in de buggy hoeft, hij kende het hele fenomeen trottoir niet! Daar hadden we nooit aan gedacht. Een trottoir? Ofwel een stoep, wat is dat? Waarom niet gewoon op de weg lopen? En fietsers op een apart fietspad? En hoezo mag hij niet rennen langs de weg? Wachten bij een stoplicht? In onze ‘streekkern’ is welgeteld één stoplicht te vinden. Dat is alleen voor auto’s.

Plattelandskind kent niet de stadse verkeersmanieren

Ons kind is duidelijk een plattelandskind en heeft geen verkeersmanieren die passen bij de stad. Nu lijkt het boerenerf een gevaar voor een kind, maar een stad doet er zeker niet voor onder. Dus, hebben we bedacht, moeten we meer naar de stad, zodat hij ook daar leert omgaan met het andere verkeer. Straks kan de jongen alles met een trekker, weet hij mestkelders als geen ander te omzeilen, zal hij nooit tussen een koe en een hek gaan staan, maar een stoplicht, een fietser, een brommer ontwijken? Het zal ons niet gebeuren dat hij daar niet mee om kan gaan. Maar dan nog: wie geeft me de garantie dat er nooit iets gebeurt? Niemand.

Of registreer je om te kunnen reageren.