Foto: Anne van der Woude AlgemeenOpinie

Boeren moeten muizen weer plagen

Moderne landbouwpraktijk werkt plagen in de hand. Dat maakt bestrijden lastig.

Uitzonderlijk groot was de recente muizenplaag. Zo’n negenhonderd boerenbedrijven werden erdoor overvallen. De totale landbouwschade: €73 miljoen. Dat is ruim €1.500 per hectare. Gemiddeld dan. In de praktijk leden sommige Friese veehouders een veelvoud aan financiële schade. Bijvoorbeeld door aankoop van duur ruwvoer of huur van extra grond. Zo’n plaag moet je als ondernemer dus niet te vaak overkomen.

Muizen krijgen vrij spel

Echter, de kans dat dezelfde veehouders opnieuw door muizenplagen worden getroffen, is groot. In het open Friese klei- en veenlandschap blijken de randvoorwaarden het gunstigst voor een explosieve vermeerdering van muizen. Door ontwatering, mestinjectie, monocultuur van gras en jaarrond opstallen krijgen de muizen hier vrij spel.

Dus raden onderzoekers aan een waarschuwingssysteem op te zetten die epidemieën vroeg signaleert. En tegelijk op bedrijfsniveau preventieve maatregelen toe te passen. Ofwel: muizen plagen door bijvoorbeeld het waterpeil te verhogen, meer te beweiden, het gras kort houden in de winter en maispercelen als brandgangen in te zetten.

Verhoging van het grondwaterpeil leidt tot minder draagkracht.

Onderlinge verzekering

Enkele maatregelen, zoals voorkomen dat het gras lang de winter ingaat, zijn prima uitvoerbaar. Maar een aantal andere zetten de tijd jaren terug. Verhoging van het grondwaterpeil zal leiden tot minder draagkracht en lagere opbrengsten. En er wordt niet voor niets nauwelijks mais geteeld op veen-klei. Daarnaast sluiten de maatregelen een hernieuwde plaag niet uit.

Schade zal dan ook blijven ontstaan en dan ook nog eens onder reeds getroffen ondernemers. Tegen risico’s die je niet dragen kunt, moet je je verzekeren. Daar zijn ook kosten mee gemoeid, maar minder dan bij niet verzekeren. Wellicht is het verstandig hiervoor een onderlinge verzekering op te richten. Wie neemt het initiatief?

Beheer
WP Admin