Foto: AFP AlgemeenOpinie

Boeren hebben uitdagingen zat

Problemen bestaan niet, uitdagingen wel. Met die woorden werd iets aangepakt dat ik alweer jaren geleden als een gigantisch probleem zag. Problemen betekenen vaak moeilijkheden. Uitdagingen kunnen óók moeilijkheden inhouden, maar dan wel met uitzicht op een oplossing.

Volgens de Van Dale is een uitdaging iets dat inspireert omdat het moeilijk is. Met die definitie in het achterhoofd, lijkt het mij dat boeren en boerinnen in deze tijden meer dan genoeg uitdagingen hebben.

Ga er maar aan staan: bedrijf is verdubbeld en dan moet je die melkrobots onder de knie krijgen. Of je moet leren met personeel om te gaan. Of proberen redelijk te blijven, ook als je plannen in de war worden geschopt door nieuwe regelgeving. Uitdagingen zat.

Niet voor één gat te vangen

Uitdagingen zijn niet altijd zaken die móeten, het kan ook iets zijn dat je ten diepste zelf wilt. Het verleden heeft geleerd dat de agrarische sector niet voor één gat te vangen is. Viel er links een deur in het slot, dan vonden ze rechts wel een raam dat open stond. Geen uitdaging zo groot of boeren gingen deze aan.

Ik daag u allen uit mij uw uitdagingen te mailen. Ik beloof: ik ga er een serie prachtige verhalen van maken.

Beheer
WP Admin