Redactieblog

1 reactie

Boer kan profiteren van bosbouwvrijstelling

De landbouwvrijstelling kent vrijwel iedereen, maar deze heeft nog een kleiner broertje: de vrijstelling voor het bosbedrijf. Nu zou je denken: wat heb ik daar mee te maken als boer. Maar toch kan dat.

Je bent namelijk al heel snel bosbouwer. Met een paar populieren langs het weiland kan er al sprake zijn van een fiscaal bos. En dat is best aantrekkelijk. De bosbouwvrijstelling is namelijk ruimer dan de landbouwvrijstelling.

Teeltopbrengsten

De landbouwvrijstelling stelt alleen de winst op grond vrij. De teeltopbrengsten zijn belast. Dit is niet het geval bij de vrijstelling voor het bosbedrijf. Daar is zowel de winst op de grond als ook de opbrengst van het bos zelf vrijgesteld. Zo is de opbrengst van de verkoop van snijgroen en paastakken vrijgesteld. Ook bestaat er geen Wevab-bos (Waarde in het Economisch Verkeer bij Agrarische Bestemming) als je de grond verkoopt. Dit kan een voordeel opleveren ten opzichte van de landbouwvrijstelling die immers alleen de verkoopwinst van landbouwgrond tot de Wevab vrijstelt.

Fiscaal bos binnen landbouwbedrijf

Al met al is de vrijstelling voor het bosbedrijf ruimer dan de landbouwvrijstelling. Dus maak er gerust gebruik van in voorkomende gevallen. Je hoeft echt geen grootbosbezitter te zijn om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling. Je kunt ook binnen je landbouwbedrijf een fiscaal bos hebben. Zo kan de vrijstelling van toepassing zijn op de erfbeplanting rondom de bedrijfsgebouwen. Dit kan een voordeel opleveren als de bedrijfsgebouwen verkocht worden. De opbrengst die toegerekend kan worden aan de ondergrond van de bomen rond de bedrijfsgebouwen valt dan onder de werking van de bosbouwvrijstelling.

Kosten bosbouw niet aftrekbaar

Maar let op: het is niet alleen maar halleluja met de vrijstelling voor het bosbedrijf. De opbrengsten zijn dan wel niet belast, maar daar staat tegenover dat de kosten niet aftrekbaar zijn. Gelukkig is de vrijstelling niet verplicht, je kunt afzien van de vrijstelling. Dat kan voordelig zijn als je de kosten wilt aftrekken. Als je kiest voor het afzien van de vrijstelling zit je er overigens wel tien jaar aan vast. Je kunt dus niet per jaar kiezen voor toepassing van de vrijstelling.

De vrijstelling voor het bosbedrijf, maak er gebruik van als je kunt.

Eén reactie

  • farmerbn

    Is een stuk land van bv 8 ha met wat bomen een bos?

Of registreer je om te kunnen reageren.