Commentaar

12 reacties

Af van verstikkend fosfaatplafond

Wat iedereen al vermoedde, is door het CBS bevestigd: het fosfaatplafond is overschreden. De Nederlandse veestapel heeft vorig jaar meer fosfaat uitgepoept dan was afgesproken met Brussel.

De roep om afscheid te nemen van het verstikkende plafond zwelt aan. Daar is ook genoeg voor te zeggen. Een absolute bovengrens aan de hoeveelheid mest houdt geen rekening met wat er met die mest gebeurt, noch met bijkomende regels die het milieu beschermen. Denk aan de gebruiksnormen, de verwerkingsplicht en de grondgebondenheid.

Er is met deze cijfers in de hand nog een reden om bij de volgende onderhandelingen in Brussel het plafond ter discussie te stellen; de Nederlandse pluimveehouderij zit ook boven haar plafond. Voor het milieu heeft dat weinig gevolg, want het overgrote deel van de kippenmest wordt keurig verwerkt en de grens overgebracht naar gebruikers die er blij mee zijn. Toch dreigt korting voor de pluimveehouders. Het plafond wordt zo een doel op zichzelf.

Jaarlijks cijfergevecht

Er is nóg een reden tégen een onwrikbaar plafond. De cijfers van het CBS worden misschien nog anders als met de definitieve fosfaatnormen voor 2015 wordt gerekend. Met een andere uitkomst voor de overschrijding van het plafond tot gevolg. Dit wordt een jaarlijks terugkerend cijfergevecht in begin januari: zitten we er boven of er onder, en kunnen we daar nog aan morrelen? Daar wordt niemand blij van.

Alle reden om afschaffing van het plafond tot inzet te maken bij de volgende onderhandelingen met Brussel.

Laatste reacties

 • daan1908

  Goed verhaal . Met mestverwerking produceert men eigenlijk kunstmest ( het eindproduct ) . De zogenaamde circulaire economie wordt zo het best zichtbaar gemaakt . Geen wereldwijd gesleep met fosfaat , kali en stikstof meer . Als Den Haag en Brussel hier niets mee kunnen doen , dan ligt het niet meer aan de veehouderij maar aan de politiek !!!.

 • vink

  Misschien bestaat "Brussel" (EU) over een jaar wel niet meer, gezien de politieke ontwikkelingen. Probleem opgelost.

 • haj146

  Juist! Zo mag ik het horen. Nu de belangenbehartiges nog wakker worden en actie!

 • Tuig

  Gaat nooit gebeuren. Gaat Europa niet toestaan.

 • DJ-D

  Mineralenconcentraat eindelijk toestaan. Minder kunstmest nodig, minder gas om kunstmest te maken, minder afhankelijk van gas uit Rusland.

 • hornblower

  Er is melk en stront genoeg, alleen de boeren beuren veels te weinig voor hun "kwaliteits product" . Ik stel voor alles maar te begrenzen. Vol is Vol Genoeg is Genoeg.

 • Bennie Stevelink

  @vink, "probleem opgelost als EU niet meer bestaat"? Hoe denk je de export van 75% in stand te houden als de EU niet meer bestaat?
  Hoe willen wij nog enige invloed in de wereld hebben als de EU niet meer bestaat?
  Hoe lossen wij milieuproblemen op als de EU niet meer bestaat?

 • haj146

  @ Mozes. De vraag blijft er wel. Of t nu eu is of niet. En milieu problemen worden ons juist aangepraat door dat verrekte Brussel. Er zijn geen problemen. Geen enkele hectare wordt overbemest. Grondwater is in orde. Wat lul je nou?

 • veldzicht

  Fosfaat is een eindige grondstof en in moerdijk lopen ze
  hoogwaardige kippenmest te verbranden,te gek om los te lopen. akkerbouwers vooral in N. Frankrijk en ook in N.L. zitten er om te springen.Het is jammer dat schreeuwers uit vooral de milieu beweging,niet gehinderd door gebrek aan kennis, het beleid bepalen.
  7 miljard mensen op dit kleine wereldbolletje willen wel dagelijks eten,men moet niet verwachten dat dit kan zonder enkel effect waar dan ook .

 • alco1

  Prima artikel Johan.

 • alco1

  Mozes. 12.08
  Als de EU er niet meer is ga je dan ook geen buitenlandse auto meer rijden of geen samsunggetje.
  Waar behoefte aan is is afzet voor. Daar heeft de EU eerder een negatieve invloed op tov. Nederland dan voordeel.

 • vink

  Mozes,12.08; Net als nu.Gaat gewoon door.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.