Commentaar

2895 x bekeken 6 reacties

Wettelijke termijn mestuitrijden verlengen

Het nieuws zit verscholen in de brief met het verslag over de informele Landbouwraad die staatssecretaris Sharon Dijksma vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer stuurde. De termijn voor het uitrijden van mest op bouwland schuift twee weken op.

Loonwerkers kunnen tot 1 oktober mest uitrijden op voorwaarde dat zij ook een groenbemester inzaaien. De tijdelijke vrijstelling is een uitwerking van een breedgedragen motie. Dijksma heeft ook toestemming uit Brussel. De vrijstelling geldt niet voor maisland.

1 oktober te kort dag

Het is goed nieuws voor de sector. Als gevolg van de regen is de oogst laat op gang gekomen. Nog circa driekwart van de aardappelen zit in de grond. De eerste percelen bieten zijn net geoogst. De mestkelders beginnen aardig vol te raken. In dit licht bezien is de vraag of 1 oktober niet te kort dag is.

Geen tijd om mest uit te rijden

Vanuit de loonwerkers klinkt een ander geluid. Zij rekenden al niet meer op uitstel van het uitrijverbod en hebben de bouwlandbemesters al winterklaar gemaakt. Deze moeten nu weer uit het vet. Bovendien, en dat argument snijdt echt hout, zij zitten volop in de oogst van aardappelen, bieten en snijmais. Er is eigenlijk geen tijd om mest uit te rijden.

Wettelijke termijn oprekken

Uitstel van mestuitrijden is zo'n beetje een jaarlijks ritueel. En elke keer zijn tijdstip en duur een discussie. Het zou beter zijn de wettelijke termijn op te rekken. Iedereen weet vooraf waar hij aan toe is.

Laatste reacties

 • j.verstraten1

  met het risico dat we dan wéér over de datum gaan zeuren. Of de kwaliteit grond en oppervlaktewater onder druk zetten en aanscherping van normen op ons dak krijgen.
  Dan is het beter om incidenteel ipv structureel data te verschuiven en boeren te stimuleren te investeren in opslag en aanwending in het groeiseizoen.

 • glaasje

  Niks geen discussies. Gewoon vanaf NU en PER DIRECT de mestnormen omhoog en de mest uitrijtijden het hele jaar door met uitzondering van december en januari en je hebt nooit geen gezeur weer.Ik mag dat gezwam over dat rot milieu niet meer horen. Nederland is een prachtig land kwa natuur en milieu, maar ze moeten dat in den haag wel willen zien.

 • wimschaap

  en zo is het de grond word veel te arm

 • BO(skabout)ER

  nou nou nou, niet overdrijven jongens. Het is van de zotte om het hele jaar rond mest te rijden. De mestnormen mogen omhoog maar wel met beleid. Ik zie voor grasland bijvoorbeeld liever dat de boeren 1 of 2 weken eerder mogen beginnen met een warm jaar en standaard eerder moeten stoppen dan op dit moment. Wat heb je nou aan al dat najaarsgras. Gooi de mest er de 1e, 2e en 3e snede maar op. Over de akkerbouw weet ik niet zo veel qua mest maar het hele jaar rond mest rijden slaat nergens op.

 • kleine boer

  @bo(skabouter)er nou hier doen de koeien het super op het najaarsgras laatste dag gereden staat nu mooie snede ik voer altijd varkensmest aan in de herfst op weide percelen werkt super hele trage brok ernaast en goedkoop tank vol elk jaar in de herfst en snachts wagen vers gras maar als er niet bemest word is het stuk minder eerder last v roest nu niet zaai meestal laatste kas tot half sept. Maar hele jaar hoeft ook niet voor mij van mrt tot okt is mooi feb veel te vroeg

 • Bergop Heuvelland

  Einddatum ieder jaar 1 okt op grasland en bouwland met inzaaien groenbemester, iedereen weet waar hij aan toe is en er is dan geen discussie meer nodig en onzekerheid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.