AlgemeenOpinie

Wettelijke termijn mestuitrijden verlengen

Het nieuws zit verscholen in de brief met het verslag over de informele Landbouwraad die staatssecretaris Sharon Dijksma vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer stuurde. De termijn voor het uitrijden van mest op bouwland schuift twee weken op.

Loonwerkers kunnen tot 1 oktober mest uitrijden op voorwaarde dat zij ook een groenbemester inzaaien. De tijdelijke vrijstelling is een uitwerking van een breedgedragen motie. Dijksma heeft ook toestemming uit Brussel. De vrijstelling geldt niet voor maisland.

1 oktober te kort dag

Het is goed nieuws voor de sector. Als gevolg van de regen is de oogst laat op gang gekomen. Nog circa driekwart van de aardappelen zit in de grond. De eerste percelen bieten zijn net geoogst. De mestkelders beginnen aardig vol te raken. In dit licht bezien is de vraag of 1 oktober niet te kort dag is.

Geen tijd om mest uit te rijden

Vanuit de loonwerkers klinkt een ander geluid. Zij rekenden al niet meer op uitstel van het uitrijverbod en hebben de bouwlandbemesters al winterklaar gemaakt. Deze moeten nu weer uit het vet. Bovendien, en dat argument snijdt echt hout, zij zitten volop in de oogst van aardappelen, bieten en snijmais. Er is eigenlijk geen tijd om mest uit te rijden.

Wettelijke termijn oprekken

Uitstel van mestuitrijden is zo’n beetje een jaarlijks ritueel. En elke keer zijn tijdstip en duur een discussie. Het zou beter zijn de wettelijke termijn op te rekken. Iedereen weet vooraf waar hij aan toe is.

Beheer
WP Admin