Redactieblog

16 reacties

'Weg voerkostenvoordeel'

De crisis in de varkenshouderij gaat niet alleen over de korte termijn, er is herstructurering nodig.

De varkenshouders voeren actie. Het was wel even zoeken naar een ­tegenstander. Dat leek eerst Vion te worden, met een nog onduidelijke eis. Bij nader inzien is de keuze op het ministerie gevallen, met keuringskosten, milieumaatregelen en korte termijn steunmaatregelen als doel.

Geen concrete boosdoener

Dat het lastig is een tegenstander te vinden is niet zo vreemd. De concrete pijn zit natuurlijk bij de lage vleesprijzen. Maar die ontstaan op een globale markt, daar valt moeilijk een concrete boosdoener aan te wijzen. De collega-varkenshouders in het buitenland zitten een beetje met hetzelfde probleem. Geluk voor hen is dat zij zich boos kunnen maken op de import van varkens en vlees.

Aanzienlijk voerkostenvoordeel

Toch vrees ik dat er nog een belangrijk verschil zit tussen de Nederlandse varkenshouderij en die in het nabije buitenland. Enkele decennia geleden draaide onze varkenssector uitstekend. In die tijd werkte ik op het LEI, onder begeleiding van Gerrit Meester.

Wij, maar vooral Gerrit, waarschuwden regelmatig dat het ooit fout zou gaan met de varkenssector. Ze draaiden op basis van een aanzienlijk voerkostenvoordeel, in stand gehouden door het Gat van Rotterdam. Graan werd duur gehouden door het landbouwbeleid. Nederland voerde met goedkope graansubstituten.

"Wij waarschuwden regelmatig dat het ooit fout zou gaan met de varkenssector."

Verlaging graanprijs

Wij, maar vooral Gerrit dus, stelden vast dat dat ooit voorbij zou gaan, omdat Europa zo langzamerhand een graanoverschot had. Begin jaren negentig was het zo ver, de graanprijs werd verlaagd tot wereldmarktniveau. Weg voerkostenvoordeel. Dat wil zeggen, de laatste jaren zie ik in LEI-studies dat in Denemarken en Frankrijk, beide graanproducenten, de voerprijs € 10 tot € 20 per ton lager ligt dan bij ons.

Lager dus, niet hoger. Tel daarbij dat onze varkenshouderij geconcentreerd zit in gebieden waar veel mensen wonen. Dat kan niet anders dan geld kosten, van stalarchitectuur tot stankbeperking. Weer een concurrentienadeel dat er in 1980 niet was.

"Begin jaren negentig was het zo ver, de graanprijs werd verlaagd tot wereldmarktniveau."

Herstructurering

Kortom, de Nederlandse varkenshouderij heeft haar voorsprong in een achterstand zien veranderen, waar niemand veel aan kan doen. Het enige economisch verantwoorde antwoord is ‘herstructurering’. En dat is precies wat al een groot aantal jaren aan de gang is. Afgedwongen door slechte rendementen.

Dijksma en de anderen zullen vast wel wat kortetermijnsteun verzinnen, maar de beste steun is die van steun bij de herstructurering. De herstructurering hoeft wat mij betreft niet alleen betaald te worden door de overheid. Varkenshouders hebben zelf ook een verantwoordelijkheid. En dan is er nog een grote belanghebbende, Rabobank. Die mag ook best wat doen.

Kortom, we hebben een herstructurering nodig die leidt tot minder varkens, minder bulk en minder varkensbedrijven.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wat een onzin schrijf deze meneer hier neer, als we hier onze onnodige extra eisen van de overheid konden wegstrepen was er niks aan de hand, dus de vijand in deze is heel terecht de overheid, en met minder varkens is het nog niet opgelost, de enige oplossing die er zal zijn zoals dirk hier aangeeft dat er helemaal geen varkens meer zijn, ik had verwacht dat dirk meer verstand had

 • porky01

  Herstructurering-stoppende bedrijven- is van alle tijden. We lopen nu achter met het buitenland door extraatjes in de bedrijfvoering waar wij aan moeten voldoen.
  Welzijn, milieu, antibiotica beleid. Dit breekt ons ons. In gelijk krachtenveld weet ik zeker dat we concurrentie aankunnen.

 • Mozes

  Volledig eens met Dirk Strijker. Het komt exact overeen met wat ik al meerdere keren geschreven heb. Het voerkostenvoordeel door de beschermde graanmarkt heeft de ontwikkeling van de varkenshouderij in Nederland mogelijk gemaakt. Begin jaren negentig is dit geëindigd en sinds die tijd kamt de varkenshouderij met een te laag rendement. 

 • Wim Toornstra

  Dan toch maar varkensrechten omzetten naar fosfaatrechten voor rundvee?

 • schoenmakers1

  mozes, het wordt eens hoog tijd dat de melkveehouders dezelfde behandeling krijgen van de overheid als de varkenshouders, ze roepen zomaar wat maar weten nog steeds niet wat een vrije markt echt inhoud

 • John*


  voerkosten per kg groei zijn dankzij onze infrastructuur nog steeds concurerend met de rest van europa.  onze klanten zijn dichtbij...

  herstructeren wordt pas interessant als we bij halvering van de sector ook de luchtwassers uit mogen zetten bij de blijvers. dan dalen de milieukosten pas echt..

  maar zo door blijven modderen en de komende 10 jaar de varkens concentreren op minder bedrijven met luchtwassers en mestverwerking is het scenario wat 10 jaar geleden ingezet is en ook wel door zal blijven lopen.

  Dus vooral afwegen op de momenten dat er geinvesteerd moet worden of je hier nog aan mee wil blijven doen.
   

 • robert1

  onze voedingsmiddelenindustrie heeft decennia voordeel gehad van goedkope afzet van reststromen naar de varkenshouderij. Deze varkenshouders hadden op hun beurt weer kostprijsvoordeel door deze nevenstromen. dat is nog steeds in een bepaalde mate aanwezig.
  De extra kosten zit vooral in mest/milieu

 • alco1

  Gepraat voor de buhne, wat natuurlijk wel waar is.
  Maar het gaat om de oplossing en dan roepen dat er herstructurering nodig is ook zo'n dooddoender. Hoeveel moet je dan krimpen. 70 %. Hoe wil je dit toch in een vorm gieten?  Gelijk speelveld waardoor natuurlijke selectie plaats vindt kan hard zijn, maar het enigste wat voor iedereen aanvaardbaar is.

 • Mozes

  @schoenmakers #5, melkveehouders hadden tot de eeuwwisseling aan de verkoopkant een beschermde markt, varkenshouders hadden tot halverwege de jaren negentig aan de inkoopkant een beschermde markt. De varkenshouderij heeft zich in Nederland, vanaf eind jaren vijftig, alleen maar kunnen ontwikkelen dankzij de beschermde graanmarkt. Zonder deze beschermde graanmarkt hadden wij in Nederland nooit een varkenshouderij van enige betekenis gehad. Hoezo zijn varkenshouders de kampioenen van de vrije markt? 

 • landboer


  schoenmakers deze meneer schrijft niet vaak onzin ,ik denk dat hij gelijk heeft! En de melkveehouderij gaat dezelfde kant op?

 • farmerbn

  Ja helemaal eens met dirk en ook met landboer. Kijk naar Eindhoven; toen mijn opa daar woonde waren er wel 200 boeren en nu geen één. Dat gaat in de toekomst natuurlijk voor heel Brabant en Nederland gelden. Als je nog weg kunt en wilt ga dan naar het buitenland  naar een plaats waar wel mogelijkheden zijn.

 • veldzicht

  Er komt hier ook niemand met een echte oplossing voor de problemen in de varkens houderij,zo lang de varkensboeren (en ook andere sectoren) maar door gaan met steeds grotere stallen als de prijzen ietsje beter zijn blijft het armoe,
  misschien heeft @farmerbn #11 helaas misschien wel gelijk, te veel mensen op te weinig land gevolg te hoge kosten.

 • John*

  concentratie op minder locaties gaat gewoon door! kijk naar de retail alles samengepakt in enkele supers. de slager, groenteman en kruidenier zijn zo goed als verdwenen..

 • agratax2

  @Dirk, als je conclusie juist en daar twijfel ik niet aan, dan is herstructurering niet veel anders dan -einde varkenshouderij- in Nederland. Het voerprijs prijsverschil en het verschil in milieu kosten zal niet geringer worden. Conclusie onze varkens zullen altijd duurder blijven dan de buitenlandse. Hier komt bij dat herstructurering betekent een sanering van de slachthaken, hebben we nog een extra kosten post om goed te maken.  Helaas al deze extra's betekenen einde varkensvlees productie, zeker voor export doelen. 

 • veldzicht

  Al die mooie praatjes we moeten ons onderscheiden met hogere kwaliteit,diervriendelijker, biologisch e.d. misschien veel een klein percentage
  het gros moet gewoon mee met wereld marktprijzen en de rest is  allemaal bla bla bla.en zal als het zo door gaat de een na de andere sector uit het land vertrekken.

 • Jan van het Zand

  In de jaren 80 was het varkensvlees sneller vanuit Nederland in "De Hallen van Parijs" dan vanuit Bretagne. Nederland leverde het varkensvlees in Frankrijk.
  Vanaf die tijd is er wel veel veranderd. De Fransen zijn varkens gaan houden. En de afzetmarkt Frankrijk liep voor de Nederlandse varkenshouderij sterk terug. Er gaan geen biggen meer naar toe. De Fransen pikten nadien ook de biggenmarkt in Spanje van Nederland in.
  Naar Italië gaan ook minder varkens/biggen, omdat ze het zelf kunnen.
  Nederlanders zijn naar Duitsland gegaan om varkensbedrijven op te zetten. En niet de kleinste. De afzet naar Duitsland vanuit Nederland neemt hierdoor af.
  Hoezo is het artikel onzin?
  Daarbij: De consumptie van varkensvlees neemt af, ook in Duitsland.
  En daar bovenop de Russische boycot. Tja, vraag en aanbod zijn echt niet meer in evenwicht.....

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.