Redactieblog

12 reacties

We publiceren te veel

"We graven ons eigen graf", sombert Hanna. "De landbouwsector is uniek, maar we maken het nog unieker door onze vuile en schone was buiten te hangen. Een buitenstaander kan er geen touw meer aan vastknopen. Dat is niet goed."

"Verklaar je nader", zeg ik.

"Ik bedoel al onze gegevens, die we op straat gooien", legt Hanna uit. "Neem de publiciteit rondom de melkprijs. De getallen vliegen je om de oren. De accountantsbureaus lopen om het hardst om onze resultaten en kostprijzen in de krant te krijgen. Wat heeft de goegemeente daar mee te maken? Het zijn ook allemaal vaak verschillende prijzen. En dan publiceren ze een kritische kostprijs. Ook die is bij niemand gelijk."

"Zit wat in", knik ik.

"Zelf kunnen we er ook van", ratelt Hanna door. "We schreeuwen om het hardst dat de melkprijs met 25 cent veel te laag is. Dat is ook zo. Maar niemand heeft over dit eerste half jaar 25 cent gekregen. Allemaal meer. De leden van FrieslandCampina kregen met de nabetaling er bij opgeteld bijna 35 cent. Dat maakten ze bekend. Alle geklaag over de veel te lage melkprijs wordt daarmee onderuit gehaald."

"Ook Rabo werkt er vrolijk aan mee. Directeur Bruggink zei bij de jaarcijfers dat er nog praktisch geen boeren zijn, die in de problemen zitten. En voor de paar, die er wel zijn, wordt een oplossing gezocht. Ook dit weer tegengesteld aan wat boeren voelen en vertellen in de media. Sieta van Keimpema riep zelfs nog dat de kostprijs van melk bij de boer 45 cent is, maar ik weet niet hoeveel mensen haar nog geloven."

"Wat wil je hier eigenlijk mee zeggen?"

"Dat we afspreken dat we wat meer onze mond houden. En als we wat vertellen moet het eensgezind en waar zijn. Zo worden we ongeloofwaardig en boeken we nooit resultaten bij onderhandelingen", zegt Hanna stellig.

Ze heeft een punt. Welke bedrijfstak gooit alle cijfers op tafel? Alleen de landbouw. Anderen kijken wel uit. Het wekt alleen maar verwarring. En het levert niets op. We zouden kunnen beginnen met boekhoudbureaus te vragen niet meer onze gemiddelde cijfers te publiceren.

Laatste reacties

 • alco1

  Iedereen is bezig met "beeldvorming". Maar "te" werkt eerder tegen dan voor. Dit wordt vooral gecreëerd door de tweespalt die er vanwege terminale hersenspinsels van de overheid over ons uitgestrooid worden.

 • veldzicht

  Laat de burger het stukje van vergaderboer maar niet lezen,
  dan sta je als boer helemaal voor lxxl,,maar hij heeft wel gelijk,zelf wordt ik ook niet goed van dat geklaag van vooral melkveehouders..

 • oorspronkelijk

  algemene beschouwingen: hier worden alle gesubsidieerde zaken tegen het licht gehouden,maar ook uitkeringen menige uitkeringsgerechtigde ook A.O.W.zal in zijn handen klappen met de gemiddelde toeslagrechten als inkomen.
  hoezo tegen publiek debat.Hanna moet wereldser wordenB.V. een baan buitenshuis

 • Rip

  oorspronkelijk heeft wat anders gelezen dan ik. ik lees een pleidooi van Hanna om niet allemaal ongecontroleerde bedrijfsgegevens de wereld in te slingeren. dat ben ik met haar eens. de vergelijking met de algemene beschouwingen slaat nergens op. Dat zijn feitelijk publieke cijfers. de landbouw is en bedrijfstak en daar publiceer je niet alle gegevens over.

 • oorspronkelijk

  rip de gemiddelde boer vangt meer inkomen van de overheid dan alle uitkeringstrekkers. De publicaties lijken tot doel nog meer overheidsgeld .Dit om het verdienmodel van banken, boekhouders, veevoer producenten, voorlichters,op peil te houden.

 • alco1

  Oorspronkelijk.
  Je snapt niet hoe de markt werkt.
  Wij boeren willen helemaal geen subsidies, die worden ons gegeven. Maar het heeft tot gevolg dat de basisprijs door de marktwerking nog lager wordt, waar door dus alleen de consument voordeel heeft. En de landbouwer is met de subsidie aan handen en voeten gebonden om aan allerlei onzinnige eisen te voldoen, omdat door de lagere prijs de subsidie niet gemist kan worden.

 • Kaiser

  We publiceren teveel. Wie zijn we? Boeren publiceren niets. Het zijn anderen die boerenzaken publiceren.
  Weekblad en website Boerderij zouden er heel anders uitzien wanneer boeren bepaalden wat er over hen gepubliceerd wordt.

 • oorspronkelijk

  ik had even tijd daarom reacties
  omdraaien hypocrisie kortom DIKKE IK
  maatschappelijk verantwoord ondernemen.Produceren
  maar, melk moet ,kiloknallers,stankcirkels,amoniak,zarte mest,dubbel of groter opgegeven percelen.enz,enz
  b.v 3% van wereldmelk kan niet in een dichtbevolkt land onbeperkt groeien om de wereld te voeden.
  meeste bedrijven publiceren kwartaalcijfers
  realisme werkt stabiliserend

 • veldzicht

  Oorspronkelijk ,volgens mij kom jij ook niet uit de agrarische sector,weet je zelf wel wat je daar opschrijft?ik heb geen hoger onderwijs genoten dat zal dan wel de reden zijn dat ik niks van je betoog begrijp.

 • Peltjes

  oorspronkelijk: Al eens berekend hoeveel subsidie jij ontvang of je werkgever om je aan het werk te houden?

 • oorspronkelijk

  veldzicht
  over publiceren ging deze blog
  vraag? moet alles bedekt met de mantel der liefde.
  plafons
  enkele jaren terug organisaties gewezen op het opblazen van de sector.
  subsidies blijken lokbrok

 • farmer4life1

  Hanna bedoeld dat wij als sector niet altijd onze boekhoudkundige uitkomsten op tafel moeten gooien. Over het algemeen hebben boeren een laag uurloon.

  @Oorsprong doe eerst uw huiswerk. De bankensector in EU krijgt elke maand 60 miljard subsidie. Niemand zegt hier wat over.

  Ik ben 100% voor afschaffen quotum (had geen nut zonder hoge interventie prijs) tegen fosfaatrechten, voor grondgebonden.

  100% tegen subsidie het verziekt de markt.
  De markt mag zijn werk zeker doen, maar de macht ligt teveel bij retailers en overheid. Waardoor de prijzen omlaag gaan en men continu bezig is met kostprijs verlagingen. Die leiden naar onwerkzame omstandigheden.

  Je kunt niet de schuld geven aan teveel productie. Omdat dit ten aller tijden gestimuleerd wordt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.