Redactieblog

15 reacties

Superheffing melkveehouders ook naar akkerbouwers en varkensboeren?

Melkveehouders in Europa betalen €810 miljoen aan superheffing. Dat geld gaat in de onpeilbare Europese pot, maar er wordt nu €500 miljoen uitgehaald om de crisis bij de veeboeren te bestrijden.

Niet alleen de boeren met koeien, maar ook varkensboeren worden gesteund. Hoe, dat weten we nog niet, want het geld moet nog worden verdeeld.

'Geen heil verwachten uit Brussel', schreef ik twee weken terug. Welnu, dat blijkt. Het is van de gekke dat er ruim €800 miljoen superheffinggeld wordt betaald en dat daar slechts €500 miljoen terugkomt om de crisis te bestrijden. Het is boerengeld en dat hoort bij extreme situaties zoals nu terug te vloeien. Je kunt de Russische boycot toch moeilijk een normaal ondernemersrisico noemen?

Nog gekker

Maar het wordt nog gekker. Het geld dat de melkveesector via de superheffing betaalt, gaat waarschijnlijk ook naar de varkensboeren. Zo redt de melkende boer mede de varkenshouder.

Dat zag ook de NAV, de Akkerbouw Vakbond. Die haastte zich te zeggen dat de steun vanuit Brussel aan de veehouderij absurd is. Akkerbouwers hebben ook te maken met lage prijzen en krijgen niets. Dat vinden ze fout. Ze willen ook een deel van de koek.

Strijdbaarheid verdwenen

De reacties van de verschillende boerenorganisaties verbazen. De LTO toont zich erg mild en spreekt welwillend van een eerste stap. Hoe is het mogelijk. De strijdbaarheid is helemaal uit deze organisatie verdwenen. De vakbonden in de melkveehouderij vinden het maar niks. Ze zijn consequent met te stellen dat er maatregelen in de sfeer van productiebeheersing nodig zijn. Hetzelfde zeggen de akkerbouwers, die smalend opmerken dat 'de melkveehouderij nog niet gewend is aan de vrije markt'.

Sigaar uit eigen doos

Zo stuntelen we door met de crisis en Brussel. De laatste geeft met het superheffinggeld van €500 miljoen een half opgerookte sigaar uit eigen doos cadeau. Boerenorganisaties kibbelen door en willen allemaal een deel van de superheffingsigaar.

Resultaat: omgerekend per Europese boer gebeurt er bijna niets. Het vergaderen, overleggen en actievoeren hebben straks meer gekost dan de onnozele superheffinggift uit Brussel.

Laatste reacties

 • xw

  Kan nie waar zijn.
  Ik ben benieuwd naar de (liefst rationele) reakties van superheffing betalende melkveehouders. Het lijkt mij, dat varkenshouders en akkerbouwers die hier allerlei verwijten richting melkveehouderij hebben gemaakt, beter even kunnen wachten met reageren.

 • agratax2

  Waarom moet de Russische boycot, door Rusland veroorzaakt en ingesteld steeds weer als excuus voor de onverantwoorde productie stijging worden aangehaald. Waarom durven boeren niet zeggen; "We hadden na 1 april iets voorzichtiger moeten zijn met de productie uitbreiding". Voor 1 april was de boycot reeds een feit en geen boer of zuivelfabriek heeft actie ondernomen om de negatieve gevolgen hiervan het hoofd te bieden. Voor de varkens die al jaren leiden onder meer aanbod dan vraag geldt hetzelfde. Zowel boer als zuivelfabriek en vleesverwerkers denken dat ze de wereld kunnen veroveren met hun producten en dan nog steeds een goede melkprijs kunnen realiseren. Helaas het loopt steeds anders.

 • kleine boer

  @agratax2 kijk even naar olie prijzen en kijk even naar prijs ad pomp zo is het met vlees en zuivel net zo niks met produktie te maken maar met .... ja zeg het maar jij weet het.

 • cornelis 22

  Even rekenen wat we krijgen. Europa heeft ongeveer 450 miljoen inwoners . 1,5 procent heeft een agrarisch bedrijf
  zo een 6-7 miljoen bedrijven . die gaan geen 500 maar na uitvoeringskosten hooguit 350 miljoen verdelen wordt ongeveer 6 tientjes de man . Hou maar.

 • koeboertje

  800 miljoen superheffinggeld is een boete voor de te veel geproduceerde melk dit geld is geen eigendom meer van diegene die het betaald heeft , verkeersboetes vloeien toch ook niet terug de autobezitters.

 • Koen Franken

  Alle premies , toeslagen er vandaag nog af doen . En tegelijkertijd in Brussel de deur niet op een kier zetten , maar wagenwijd open en er een hele hoop nutteloze ambtenaren eruit kieperen .

 • kleine boer

  koeboertje dat schreef ik pas ook maar kreeg van hvb terug dat het een heffing was ipv boete.... Maar je hebt gelijk tis 100% eigenschuld 30 jr kunnen oefenen En akkerbouw heeft over te veel suiker nooit boete betaald maar gewoon lagere prijs per ton vind dat wel heel verschil. Gewoon proberen meer afzet te krijgen en meer naar winkelketen proberen druk te zetten ergens klopt daar iets niet zuivel niet veel goedkoper in de winkel iemand verdiend nu giga aan de zuivel en dat moet boven water al zal het lastig worden

 • veldzicht

  Cornelis 22,En de burger maar denken wat worden die boeren weer in de watten gelegd en dat voor die paar rot centen uit eigen doos.. Zo lang er wereldwijd niet minder aanvoer of betere afzet is wordt het niks met die prijs.@kleine boer, ook olie heeft alles te maken met vraag en aanbod maar aan de pomp blijft het duur door de accijnzen o.a.kwartje van Kok.

 • Zuperboer

  @agratax; Welke onverantwoorde produktie stijging? In heel Europa is nog geen % extra melk en dat met al die nieuwe stallen. Is toch nog heel verantwoord, eigenlijk onverantwoord met zoveel nieuwe produktiemiddelen. Landen als NZl hebben +8% geproduceerd en die hebben nog nooit van quotum gehoord. Als je zelf praktiserend veehouder bent en 1 van de vele kikkers in de kruiwagen is het heel wat lastiger om de sit. voor je eigen bedrijf in te schatten. Adviseurs weten het altijd mooi te vertellen, maar overleven doe je op eigen instinct.

 • agratax2

  @zuperboer. Ik geef je gelijk dst je zelf moet beslissen als boer. Maar de zuivelindustrie en handel zouden zo af en toe eens kunnen overwegen, wat het betekent Groei en nog eens Groei. Als dat betkent meer omzet voor de verwerkers en de handel ten koste van de boereninkomens moeten vooral de cooperaties zich afvragen hoever ze hierin mee moeten gaan. Moeten ze wel bulk maken of voornamelijk producten met een hogere toegevoegde waarde en daarmee meer geld voor hun leden / eigenaren. Ik verdien liever mijn belegde boterham met 100 koeien dan een droge boterham met 1000 koeien. Bij die 1000 koeien moet ik me ook nog krom werken voor de kapitaal verschaffers, die mooi weer spelen van mijn geploeter. Ik vraag me vaak af "Wat is het nut van economische groei?" Betekent economische groei niets meer "Dan uitbuiten van grondstof leveranciers en (te) goedkope arbeiders (moderne slaven) en opmaken natuurlijke rijkdommen?".

 • veldzicht

  agratax2,zeg je dat ook even tegen de boeren in rest van de wereld,dan heeft het tenminste effect,,die paar boeren in Nederland zet geen zoden aan de dijk..

 • alco1

  Ik heb het al zo vaak gezegd op een reactie van Han (agratax) Allemaal waar, maar de realiteit is anders.

 • farmer4life1

  Dat er teveel aanbod is. Prima. Uiteindelijk is er nu een strijdt gaande wie marktaandeel veilig stelt. Wie dat heeft/kan kan produceren.

  Nederland doet het als export land prima. Finland etc hebben 10x meer last van de Russische boycot. Desondanks kwam er behoorlijk meer producten op de huidige markt door het sluiten van die grens.

  Veel bedrijven doen nog gewoon zaken met rusland. Maar de agro sector is buiten werking gesteld. Compensatie daarvoor? Ja 100%. Heeft buiten de politiek niemand iets aan kunnen doen.

  In Nederland is alles naar een climax gegaan. Veel bedrijven gegroeid met veel nieuwe stallen, hogere kostprijzen, veel superheffing en hoge mestafzet kosten en daarbovenop de fosfaatrechten+amvb. Dat is het probleem specifiek voor Nederland.

 • Storm

  Met voedsel werden vroeger oorlogen gewonnen en verloren. Nog steeds wordt voedsel gebruikt als een politiek machtsmiddel. Het is een utopie om te denken dat je ooit een vrije en eerlijke wereldmarkt voor voedsel krijgt. Wij als individuele boer(wereldwijd) kunnen hier niets aan veranderen, ook de lto's in de wereld niet.
  Rusland voelt zich bedreigt door het westen en wil minder afhankelijk worden van importen. Hierop zal de politiek in Europa zijn beleid moeten aanpassen wil ze een geografisch gespreide en duurzame landbouw overhouden. Als het aan de markt wordt overgelaten zullen alleen de sterkste bedrijven het overleven.
  Tijdelijke ondersteuningen zijn welkom maar lossen het probleem niet op en zorgen bovendien voor imagoschade voor de verschillende sectoren.

 • landboer

  Goeie reactie Storm!
  Zuperboer ,die cijfers van jouw zijn wel wat gekleurd lijkt mij: Nieuw Zeeland + 8% ?? Ik heb pas gelezen: productiestijging EU na 1 april 4,5 % ! Of goochelt iedereen met die cijfers?

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.