Commentaar

5 reacties

Sterrenvlees wordt de standaard

Gisteren maakte de Lidl bekend dat de supermarkt volledig wil overgaan op vlees met het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. Op termijn moet al het vlees minimaal één van de drie sterren hebben.

Lidl volgt daarmee andere supermarkten die langzamerhand ook steeds meer sterrenvlees aanbieden. Bij Albert Heijn is al langere tijd alleen nog maar varkensvlees te koop met minimaal één ster. Andere supermarkten hebben dat gezien en kunnen niet achterblijven, bang dat ze zijn om klanten te verliezen of Wakker Dier achter zich aan te krijgen.

Onderscheidend vermogen dreigt te verdwijnen

Gelet op de toegenomen afzet is het sterrenvlees een succes te noemen. Het lijkt er sterk op dat vlees met één ster de nieuwe basis wordt in Nederland. Dat is tegelijkertijd ook het grote gevaar. Als één ster de basis wordt, is het onderscheidend vermogen weg. Het keurmerk wordt dan net zo kleurloos als de IKB-sticker op een pakje vlees. En een meerkostenvergoeding voor een product dat zich niet onderscheidt is ook een lastig verhaal.

Ingeslagen weg van varkenshouders de juiste?

Dat merken varkenshouders aan den lijve. Een meerkostenvergoeding voor de extra ruimte kan er momenteel nog net af, maar meer niet. Veel varkenshouders maken de balans op om te kijken of de ingeslagen weg wel de juiste is. Conclusie: Good Farming Star is een goede aanzet tot een geïntegreerd concept waarbij meer wordt samengewerkt in de keten. Dé oplossing is het nog niet.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Steeds meer eisen,even een iets betere prijs tot het gemeengoed is,daarna worden de boeren en tuinders weer net zo hard uitgeknepen door de supers als voor heen.Wie gaan er op vooruit,de consument ,de supers,de dieren en de boeren mogen het gelag betalen, want betalen ho maar.

 • eenvoudige boer

  Een ster de basis gaat voorlopig niet lukken voor heel Ned. Maar dit is ook niet de bedoeling. Alleen voor de afzet van de binnenlandse produktie is het streven om dit volledig met beter leven in te vullen. Dit is ongeveer 35 % van de Ned. produktie. Een zeer goed initiatief, dat zeker onderscheidend is.

 • alco1

  Je bedoelt toch eenvoudige boer. De afzet aan de binnenlandse consument.
  Kortom: Dat dezelfde eisen er ook zijn voor de import.

 • Koen Franken


  Precies @ Alco , mooi voorbeeld is de vleeskuikens , de plofkip zoals ze neergezet is door wakker dier . Nu is de retail omgegaan en gaat geleidelijk om naar de langzaamgroeiende kip toe . Wil dus zeggen dat er dan ook geen kipfilet meer kan worden ingevoerd vanuit Brazilie  , welke totaal niet an de voorwaarden voldoet .

 • fietskip

  @ polleke, kan zijn maar de zogenaamde meerwaarde is al weer weggegeven op kosten van de boer! je bereikt er zo niets mee.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.