Commentaar

2274 x bekeken 2 reacties

Prachtig zicht op vrije pacht

Pacht is hot. De schaarste aan grond is zo groot dat boeren zich in alle bochten wringen om hectares in handen te krijgen.

Gevolg: de grondprijs stijgt maar door. De laatste jaren zijn ook de pachtprijzen rap gestegen bij die pachtvormen waarbij verpachter en pachter zelf afspraken maken over de hoogte van de prijs; de vrije of geliberaliseerde pacht.

In de buidel tasten

Pacht wordt steeds belangrijker, zoveel is zeker. Dit komt onder meer doordat de groeiende groep grote, gespecialiseerde telers voortdurend op zoek is naar verse huurgrond en daarvoor graag in de buidel tast. Grond kopen is lang niet meer voor iedereen weggelegd.

Goed zicht op actuele pachtprijzen

Tot nu toe ontbrak het nog aan een goed zicht op de actuele pachtprijzen op de vrije markt. Bedragen die voor eigendom van grond over de toonbank gaan, waren wel beschikbaar, maar de pachtprijzen niet. Dat is vanaf nu definitief anders. Boerderij geeft online inzicht in de prijzen die bij de Grondkamer gemeld worden. Dit is een enorme stap vooruit in de transparantie van de pachtmarkt.

Baat bij inzicht

De beide kampen in pachtersland zijn het zelden eens. Pachters en verpachters slagen er niet in om overeenstemming te bereiken over één systeem van gereguleerde pacht waarin de belangen van beide partijen gewaarborgd zijn. Maar hierover zijn ze het wel eens: iedereen heeft baat bij inzicht in de prijsvorming. Dat inzicht is er nu.

Het zal niet lang duren voor het ondenkbaar is dat deze 'tool' er ooit niet was.

Laatste reacties

  • info36

    Degene met een normaal bouwplan is de klos. Pachtprijzen zijn veel te hoog.

  • agro1

    helemaal niet. productprijzen zijn te laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.