AlgemeenOpinie

Onvoldoende voor RVO.nl

De uitgestelde indieningsdatum van de Gecombineerde Opgave is de enige versoepeling die RVO.nl tot op heden heeft getoond.

Het nieuwe schooljaar is begonnen. Herinneringen aan het vorige schooljaar zijn veelal vergeten, met uitzondering uiteraard van de zittenblijvers, slechte cijfers zijn de aanleiding het nog eens over te doen.

Over slechte cijfers gesproken, Boerderij heeft in juli een enquête gehouden naar het functioneren van RVO.nl bij het doen van de Gecombineerde Opgave. Het cijfer was niet om trots op te zijn, een 4,9. Dikke onvoldoende dus.

Starre regelgeving

Iedereen die het afgelopen jaar de regelgeving rondom de Gecombineerde Opgave heeft gevolgd, kan zich hier ook wel wat bij voorstellen. Gestreefd is om gemeenschappelijkheid en flexibiliteit in één regeling te stoppen. Echter, de gemeenschappelijkheid wint het van flexibiliteit met als gevolg een erg complexe, starre regelgeving. Veel nieuwe regels die ook nog eens vrij laat bekend werden.

Soepelheid is ver te zoeken

Nu is alle nieuwe regelgeving moeilijk, met name omdat iets nieuws altijd even moet wennen. RVO.nl had hier ook op enig moment, na aandringen vanuit de Tweede Kamer, begrip voor. De uiterste indieningsdatum stond eerst op 15 mei, en werd al snel versoepeld naar 15 juni.

Op dit moment is dat het enige begrip en de enige versoepeling die RVO.nl heeft getoond. Voor de rest is soepelheid ver te zoeken, en worden diverse indieners direct bedreigd met een korting op de toeslagrechten wanneer er ook maar iets fout staat, of een vakje verkeerd is aangevinkt. Onvoorstelbaar.

In het normale leven wordt degene die een onvoldoende krijgt, aangesproken en gemaand tot verbetering. Hier krijgt de andere partij juist de straf die eigenlijk bij de 4,9 hoort.

[([002_rb-image-2681951.jpeg]:inzetgroot)]

Landmeetdienst Kavel10 meet de oppervlakte op van landbouwpercelen. Het opmeten gebeurt in het kader van de Gecombineerde Opgave. Foto: Mark Pasveer

Wijzigende spelregels

En het is nog niet afgelopen. De spelregels worden tijdens de wedstrijd gewijzigd. Een voorbeeld.

In tegenstelling tot wat RVO.nl eerder heeft gecommuniceerd, moet in een aantal situaties de bij de Gecombineerde Opgave opgegeven zaaidatum van een vanggewas worden gewijzigd in de feitelijke zaaidatum.

Het blijkt nu dat RVO.nl toch uitgaat van de geregistreerde zaaidatum, zoals deze bij de Gecombineerde Opgave is ingevuld. Deze datum stond daarbij in het systeem standaard op 30-9 (als uiterste datum). Veel telers hebben deze datum zo laten staan, er zou worden uitgegaan van de geschatte zaaidatum. Dus tussentijds moet iedereen zijn opgave openen en herzien omdat de reële zaaidatum leidend is geworden.

Een ander voorbeeld. RVO.nl vraagt ineens kopieën op van de Private Overeenkomsten. Dit voorjaar hoefden deze overeenkomsten niet te worden meegezonden. Extra werk tussentijds.

Onafhankelijke commissie

In ons werk komen we meer knelgevallen tegen. Boeren die naar eer en geweten hun Gecombineerde Opgave ingevuld hebben, maar door de complexe materie dat niet helemaal juist hebben gedaan en nu afgestraft dreigen te worden. Het zou zeer wenselijk zijn als een onafhankelijke commissie in het leven geroepen wordt om deze knelgevallen te helpen onder de titel ‘ingewikkelder kan het niet, leuker willen we niet, wel makkelijker’.

Beheer
WP Admin