AlgemeenOpinie

Laat Rabo maar naar de beurs gaan

Oud-Rabobankbankier Michiel Wegman vindt dat Rabobank de geesten langzaam rijp maakt voor een beursgang. De media berichtten daarover.

Bestuursvoorzitter Wiebe Draaier ontkent dat bij de presentatie van de halfjaarcijfers: “Rabobank is en blijft een coöperatieve bank”, zo verzekert hij. “Ik wil juist meer invloed van leden in de komende jaren. Directer, sterker en eenvoudiger.”

Hanna vertrouwt het niet. “Als topmensen iets ontkennen, is het meestal wel waar. Rabo is daar zelf een voorbeeld van. De Libor-affaire werd in eerste instantie ontkend. De uitkomst kennen we: een boete van €775 miljoen en twee topmensen vertrokken. Moerland nam zelf ontslag en Sipko Schat werd uiteindelijk op aandrang van de leden weggestuurd. Als Rabobank iets ontkent, is er stront aan de knikker.”

Geen ledenvoordeel

Daar lijkt het wel op. En hoe erg is het dat Rabobank naar de beurs gaat? Het is al lang geen coöperatie meer, waar leden beslissen en de winst naar hen teruggaat. Welk voordeel hebben de leden? Ik kan het niet bedenken.

“De plaatselijke besturen”, zegt Hanna. “Die hebben nog wel wat in te brengen. In ieder geval kunnen ze het verenigingsleven nog wat ondersteunen. En dat doen ze ook.”

Strijd om de macht

Daarvoor hoeft de bank er voor mij niet te blijven. Het gaat om het ledenvoordeel en dat is er niet. Bovendien woedt een strijd om de macht tussen lokale Rabobanken en het hoofdkantoor. Utrecht wil meer macht en de plaatselijke banken willen niet meer prijsgeven. Ze hebben al weinig bewegingsvrijheid. De rente wordt door Utrecht bepaald en zwaardere financieringsgevallen komen onder bijzonder beheer op het hoofdkantoor.

Gebakken coöperatieve lucht

Bestuursleden van plaatselijke Rabobanken hebben feitelijk niets te vertellen. Hun eigen bankvergunning gaan ze inleveren voor een centrale, zeg maar Utrecht-vergunning. Ze besturen voor spek en bonen.

“Het persbericht over de cijfers van Rabobank spreekt boekdelen”, zegt Hanna.”Het woord landbouw komt er niet in voor. Laten ze maar naar de beurs gaan. Aan gebakken coöperatieve lucht hebben we ook niets.”

Beheer
WP Admin