Commentaar

2267 x bekeken 5 reacties

KringloopWijzer vrijwillig houden

De KringloopWijzer is een prachtig instrument. Voor mensen die al wat langer meelopen het is Minas 2.0 maar dan beter. Alle goede bedoelingen gecombineerd met alle moderne kennis en kunde op het gebied van voer, mineralen, mest en koeien. Maar ..., je kunt het gebruik ervan beter niet opleggen aan boeren. Dan overvraag je dit op zich mooie systeem.

De leden van melkveehoudersvakbond NMV zien dat goed in. Ze hebben zich uitgesproken tegen de voorgenomen verplichting van deelname aan de KringloopWijzer. Hun voornaamste grief is dat extensieve veehouders met relatief veel grond en gras, er relatief weinig voordeel mee kunnen halen. De KringloopWijzer, in ieder geval zoals die er nu ligt, pakt voor intensieve bedrijven die veel mais voeren, gunstiger uit.

KringloopWijzer is nog niet af

Het systeem is dan ook nog niet af. Juridisch niet en inhoudelijk ook niet helemaal, al zal het inhoudelijke werk nooit helemaal af zijn. Je moet eraan blijven sleutelen, verklaarde ontwikkelaar Frank Verhoeven deze zomer nog. Zelfs hij pleitte tegen verplichte invoering.

Fraudegevoeligheid

Er is nog een argument tegen verplichting: de fraudegevoeligheid. Hoe ingewikkelder een model, hoe meer mogelijkheden om er een beetje mee te rommelen. Hoe groter het gewicht dat er aan gehangen wordt, hoe groter de kans dat het systeem bezwijkt onder de verleiding. Als managementinstrument en ter ondersteuning van beleid verdient de KringloopWijzer alle aandacht, maar voor een rol als fundament van regelgeving is hij niet solide genoeg. Hou het liever vrijwillig.

Laatste reacties

 • landboer

  Heel goed gezien Johan ,het is een managementinstrument,
  maar je moet er geen fosfaatrechten aan gaan hangen ,dan weet je zeker dat er mee gefraudeerd wordt ,omdat de belangen veel te groot worden!

 • Frederiqe

  Grotere onzin bestaat niet KRINGLOOPONZIN.

 • MKRouveen1

  De Kringloopwijzer is niet geschikt om te gebruiken als basis voor wetten en regelgeving. Puur een managementtool voor meer inzicht!

 • agriholland

  Het ziet er nu al naar uit dat de partners NEVEDI en de administratieve dienstverleners het beste melken met een kringloopwijzer, die te moeilijk is voor de gemiddelde boer en slechter uitpakt naarmate de beweiding toeneemt. Er zit nog maar weinig automatisch gekoppeld in de wijzer: geen mijnpercelen, geen melk, geen voer en geen BIJ12 faunaschade koppeling. Als de zuivel zo graag wil dat iedereen de Kringloopwijzer invult, moeten ze boeren die daar geen belang bij hebben verleiden en hun compenseren in de kosten die zij maken.

 • deelen

  Kringloopwijzer is zeer fraudegevoelig. Extensieve boeren met veel beweiding komen niet goed uit. Doordat beweiding in de berekening als restpost gezien wordt komen er vreemde uitkomsten. Als de ruwvoeropbrengst van het bedrijf bewust of onbewust laag gehouden worden komt de BEX ( fosfaatexcretie per koe in de nieuwe fosfaatwet) ook lager uit. Als fosfaatrechten een flinke waarde vertegenwoordigen is het zeer aantrekkelijk om hier mee te sjoemelen, ook al betekent dat er door deze foutieve opgave meer mest afgevoerd moet worden.
  Beter is het om het systeem minder fraudegevoelig te maken door niet de uitkomst van de kringloopwijzer (BEX berekening) maar de gemiddelde fosfaatgehaltes van aangekocht voer als leidraad te nemen in het kunnen verdienen van voordeel in de nieuwe fosfaatwet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.